Selasa, 16 Januari 2018 | 1:17pm
DATUK Bandar, Samiun Salleh (kiri) bersama kakitangan Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT) melihat bumbung berjalan kaki di Jalan Kampung Daik dekat Pasar Besar Kedai Payang yang runtuh sudah dibaiki dan diubahsuai. - Foto Mohd Syafiq Ridzuan Ambak

Sesalur elektrik berkarat punca runtuhan

KUALA TERENGGANU: Bahagian sesalur elektrik berkarat pada tiang menjadi punca utama berlaku runtuhan bumbung di laluan pejalan kaki di Jalan Daik, di sini, awal Januari lalu.

Datuk Bandar Kuala Terengganu, Samiun Salleh berkata, hasil siasatan forensik Jabatan Kerja Raya (JKR) yang dijalankan, tiang laluan pejalan kaki yang ditebuk untuk dijadikan sesalur elektrik menjadi rapuh dan tidak dapat menampung kekuatan angin ketika kejadian itu berlaku.

Katanya, sebanyak RM6,600 dibelanjakan Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT) untuk tempoh siasatan dan membaik pulih laluan berkenaan yang berjalan dalam tempoh 15 hari selepas kejadian.

"Secara fizikalnya, apabila kita menyediakan laluan pejalan kaki, kita turut menambah kemudahan lain seperti lampu untuk memberi pencahayaan di laluan itu.

"Untuk membina lampu di laluan itu, pihak kontraktor menebuk tiang di laluan berkenaan, namun ia tidak ditutup sehingga menyebabkan berkarat.

"Oleh sebab itu pihak kami mengubah prosedur dengan menambah tiang sokongan serta ketebalannya," ketika sidang media Laluan Pejalan Kaki di Pasar Payang, di sini.

Samiun berkata, pihaknya juga sudah melantik Jawatankuasa Khas bagi membuat pemeriksaan di semua struktur bangunan termasuk kemudahan awam di kawasan semua MBKT.

"Kerja baik pulih hanya mengambil masa lima hari dan buat masa ini, kita dapati kesemua kemudahan awam yang ada di kawasan MBKT masih berada dalam keadaan selamat.

"Jadi orang ramai tidak perlu khuatir untuk menggunakan kemudahan ini. Bagaimanapun, pemantauan dari masa ke masa tetap dilaksanakan agar masalah ini tidak akan berulang," katanya.

453 dibaca
Berita Harian X