Sabtu, 20 Januari 2018 | 1:14pm

Belanja RM400,000 baik pulih rumah

KUALA BERANG: Kementerian Komunikasi dan Multimedia (KKMM) membelanjakan RM400,000 untuk membaikpulih 40 kediaman penduduk miskin di Parlimen Hulu Terengganu. 

Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Jailani Johari, berkata kerja membaikpulih kediaman penduduk miskin itu akan dilakukan melalui Program Strategi Lautan Biru Kebangsaan (NBOS).

Katanya, KKMM bercadang melaksanakan 52 lagi program yang akan memberi manfaat kepada 165,000 penduduk di seluruh negara sepanjang tahun ini. 

"Sepanjang tahun lalu, KKMM sudah melaksanakan 78 program yang sama dan memberi manfaat kepada 403,000 penduduk di seluruh negara. 

"Program itu akan memberi tumpuan membaikpulih kediaman, melaksanakan pelbagai projek lain termasuk menyedia dan menaiktaraf kemudahan internet dan pembinaan menara komunikasi, " katanya.

Beliau berkata demikian ditemui selepas merasmikan program NBOS-menghubung menyatu di dewan terbuka Kampung Landas, Ajil, di sini, hari ini. 

Yang turut hadir adalah Pengerusi Jawatankuasa Komunikasi dan Tugas-Tugas negeri, Ghazali Taib, Ketua Setiausaha KKMM, Tan Sri Dr Sharifah Zarah Syed Ahmad. 

Jailani yang juga Ahli Parlimen Hulu Terengganu, berkata KKMM mampu menjimatkan 50 peratus setiap projek melalui NBOS. 

"Contohnya, KKMM dapat menjimatkan 50 peratus atau RM1.5 juta untuk projek pembinaan menara komunikasi yang harga asalnya berjumlah RM3 juta," katanya. 

165 dibaca
JAILANI (kiri) bergambar bersama penerima sumbangan selepas merasmikan program NBOS Menghubung Menyatu di Dewan Terbuka Kampung Landas, Ajil. - Foto Ghazali Kori
JAILANI (tengah) bersama penerima sumbangan selepas merasmikan program NBOS Menghubung Menyatu di Dewan Terbuka Kampung Landas, Ajil. - Foto Ghazali Kori
Berita Harian X