Ahad, 21 Januari 2018 | 1:03pm
DATUK Mohd Jidin Shafee (tengah) bersama peserta seminar pada majlis Perasmian Seminar Pembangunan STRATA di Sumai Hotel, Kuala Terengganu. - Foto Mohd Syafiq Ridzuan Ambak

Terengganu utama pembangunan kediaman berstrata di bandar

KUALA TERENGGANU: Bermula tahun ini, kerajaan Terengganu memberi keutamaan kepada pembangunan hartanah kediaman bersrata di kawasan bandar, berikutan masalah kekurangan tanah.

Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan dan Kesejahteraan Bandar negeri, Datuk Mohd Jidin Shafee, berkata melalui Dasar Perumahan Negeri, kerajaan negeri menetapkan kediaman berstrata yang mempunyai lebih 200 unit sahaja akan tertakluk kepada penetapan kuota Melayu sebanyak 50 peratus.

Bagaimanapun, katanya, pembangunan kurang daripada 200 unit pula tidak dikenakan penetapan kuota untuk Melayu.

"Dasar ini ditetapkan bagi pembangunan perumahan swasta di atas tanah yang berkeluasan kurang tiga hektar," katanya selepas merasmikan Seminar Pembangunan Srata, di sini, hari ini. Yang turut hadir Pengerusi REHDA Terengganu, Mohamad Hishamudin Muda.

Mohd Jidin berkata, pihak berkuasa tempatan (PBT) dan negeri perlu didedahkan lebih banyak maklumat mengenai pembangunan hartanah berstrata kerana ia agak kompleks.

Justeru, katanya, Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan Malaysia (REHDA) perlu memainkan peranan kerana memiliki pengetahuan, keupayaan dan pengalaman dalam pembangunan tanah kediaman bersrata.

"Malah, PBT dan kerajaan juga hendaklah bersedia menjadi pemudah cara terbaik supaya pembangunan negeri menjadi lebih pantas dan memberi manfaat kepada rakyat.

"Selain itu, rakyat di negeri ini harus dididik supaya bersedia dan patuh kepada peraturan dan garis panduan terutama mengenai bayaran caj perkhidmatan bulanan bagi kediaman berstrata supaya bangunan dapat diselenggara dengan baik dan mengikut jadual," katanya.

Sementara itu, Mohamad Hishamudin berkata, pembangunan hartanah berstrata di Terengganu masih agak kurang berbanding negeri di pantai barat.

Katanya, bagi pemain industri, ada pelbagai cabaran yang harus dilalui bagi membolehkan sesuatu pembangunan berstrata itu berjaya dilaksanakan.

"Pihak konsultan juga perlu mengambil serius setiap perubahan kehendak dalam garis panduan dan akta supaya tidak memberi implikasi negatif terhadap pembangunan sesebuah projek," katanya.

373 dibaca
Berita Harian X