Selasa, 27 Februari 2018 | 2:10pm
DATUK Seri Ahmad Razif Abd Rahman (kanan) mendengar penerangan dari Ketua Cawangan Kesedaran keselamatan Awam Bomba, Thoyibbah Taib (kiri) berkenaan penggunaan jaket keselamatan di dalam air selepas merasmikan Seminar Pengurusan Keselamatan Sasaran Penting Zon Pantai Timur di Dewan Konvensyen di Wisma Darul Iman.- Foto Ghazali Kori

Projek ECRL perlu disenarai sebagai Instalasi Sasaran Penting

KUALA TERENGGANU: Kerajaan Terengganu mencadangkan supaya kemudahan Landasan Kereta Api Pantai Timur (ECRL) disenaraikan sebagai Instalasi Sasaran Penting bagi membolehkan prasarana itu diberi penekanan membabitkan isu keselamatannya.

Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Razif Abd Rahman ketika mengetengahkan cadangan itu berkata, ECRL yang dilancarkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak pada Ogos tahun lalu itu adalah projek yang bakal menyaksikan transformasi besar kepada negeri di Pantai Timur.

Justeru, katanya, dengan penyenaraian prasarana itu sebagai satu daripada ISPN di bawah Jawatankuasa Pengurusan Sasaran Penting (JPSP) akan membolehkan tahap keselamatannya diletakkan pada kadar paling optimum.

"Projek berimpak tinggi ini bukan saja mampu meningkatkan taraf hidup rakyat, malah ia bakal menghubungkan kawasan perindustrian, menjana pusat pertumbuhan ekonomi baharu dan juga meluaskan peluang pekerjaan kepada masyarakat setempat.

"Saya ingin mencadangkan supaya pihak bertanggungjawab seperti JPSP dan Jawatankuasa Sasaran Penting Negeri (JPSN) menyenaraikan projek ECRL ini di bawah ISPN Pantai Timur, sekali gus dapat memastikan keselamatannya pada tahap paling optimum demi keselesaan rakyat," katanya ketika merasmikan Seminar Pengurusan Keselamatan Sasaran Penting Zon Pantai Timur, di sini, hari ini.

Ahmad Razif berkata, berdasarkan statistik terkini Pejabat Ketua Pegawai Keselamatan Kerajaan Zon Pantai Timur, menunjukkan terdapat 77 Instalasi Sasaran Penting yang masih aktif dan berfungsi di sekitar negeri Pantai Timur sehingga hari ini.

Katanya, jumlah itu terbahagi kepada pelbagai kategori termasuk, tenaga elektrik, telekomunikasi, penyiaran, minyak, gas, pengangkutan, pengairan, percetakan, air dan sebagainya.

"Berdasarkan pada geografi ketiga-tiga negeri di Pantai Timur ini dan jumlah Instalasi Sasaran Penting yang dimiliki, saya berpendapat kerjasama antara pelbagai pihak, termasuk pengurusan instalasi terbabit dengan pihak berkuasa kerajaan berhubung soal keselamatan perlulah lebih agresif dan bersifat dominasi," katanya.

166 dibaca
Berita Harian X