Ahad, 4 March 2018 | 6:48pm
DATUK Tengku Putera Tengku Awang (tiga kiri) bersama pemenang hadiah utama cabutan pengunjung bertuah, Siti Noor Adawieah Besar, 34 (kiri), Ab Aziz Mamat, 62 (dua kiri), Mek Yah Muda, 48 (tiga kanan), Hawa Mamat, 61 (dua kanan) dan Norihan Jusoh, 34 (kanan) pada majlis Penyerahan Hadiah Cabutan Bertuah sempena Ekspo Terengganu 2018 di Kompleks Sukan Negeri, Gong Badak. - Foto Mohd Syafiq Ambak

Ekspo Terengganu 2018 berbaloi

KUALA NERUS: Kos dibelanjakan kerajaan negeri untuk mengadakan Ekspo Terengganu 2018 disifatkan sangat berbaloi kerana ia bukan sahaja menarik kunjungan hampir 700,000 pengunjung, malah menjana potensi pelaburan lebih RM26.1 bilion.

Pengerusi Jawatankuasa Kerja Ekspo Terengganu 2018, Datuk Tengku Putera Tengku Awang, berkata kejayaan luar biasa ekspo itu yang mendapat pujian Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dengan menyifatkan ia bertaraf 'A' juga merekodkan jumlah pengunjung jauh melepasi sasaran penganjur iaitu 400,000 orang.

Malah, katanya, ekspo itu yang sepatutnya berakhir semalam dan dilanjutkan sehari lagi hari ini terus mendapat sambutan pengunjung.

Beliau berkata, kejayaan kerajaan Terengganu di bawah payung Barisan Nasional (BN) yang dipaparkan pada umum ketika ekspo berkenaan menarik minat pelabur, sekali gus membolehkan negeri itu menarik potensi pelaburan baharu bernilai RM18 bilion.

"Keseluruhannya, semalam (kelmarin) kita berjaya menjana komitmen pelaburan lebih RM8.1 bilion menerusi Terengganu Inc Sdn Bhd (Terengganu Inc) dengan Malaysia Rail Link Sdn Bhd (MRL); China Communications Constructrion Sdn Bhd (CCC) dan projek berimpak tinggi Laluan Rel Pantai Timur (ECRL).

"Ia termasuk komitmen pelaburan untuk Lembah Silika Terengganu (TSV) bernilai RM3.5 bilion, selain Samsung Malaysia bernilai RM600 juta untuk projek fasa pertama membawa pejabat wilayah Samsung di Malaysia ke Terengganu.

"Kita juga menerima potensi pelaburan dari Jepun, Korea, United Kingdom, Jerman, Australia dan Singapura untuk projek TSV fasa dua nanti," katanya, di sini, hari ini.

Beliau berkata, semua projek berkenaan dijangka menyediakan 21,000 peluang pekerjaan buat penduduk negeri ini.

Selain itu, Tengku Putera berkata, Terengganu juga menerima projek tanggungjawab sosial korporat (CSR) bernilai RM1.2 juta, yang akan memanfaatkan pelajar sekolah di negeri itu.

Terdahulu, beliau menyampaikan hadiah utama cabutan bertuah kepada lima pemenang iaitu sebuah pangsapuri, satu lot tanah kediaman, satu lot tanah pertanian, sebuah TOYOTA Hilux dan sebuah PERODUA MyVi.

Dua pemenang hadiah pakej perkahwinan bernilai RM20,000 sudah menerima hadiah masing masing daripada Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Razif Abdul Rahman.

698 dibaca
Berita Harian X