Khamis, 11 Julai 2019 | 12:47pm
NURUL Adani Sanusi melihat benih generasi kedua kulat tiram kelabu, yang diusahakan di makmalnya di Kampung Pelet. - Foto BERNAMA

Graduan mikrobiologi perubatan buka makmal tisu kultur cendawan

KOTA BHARU: Kegagalan memohon jawatan pensyarah dan pembantu penyelidik di sebuah universiti tempatan tidak mematahkan semangat graduan Sarjana Mikrobiologi Perubatan Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) yang beralih arah mengusahakan makmal tisu kultur cendawan.

Berkat kegigihannya, Nurul Adani Sanusi, 29, dari Kampung Kubang Kacang, Tiong dekat sini dilantik sebagai pembekal benih dan bongkah cendawan kepada pengusaha cendawan di Kelantan dan Terengganu melalui Koperasi Usahawan Cendawan Kelantan Berhad (KOKULAC).

Tinjauan ke makmal Nurul Adani di sini menampakkan kesungguhan beliau dalam usaha menjadikan cendawan sebagai tanaman yang mampu memberi keuntungan lumayan kepada pengusahanya.

Menceritakan pembabitan beliau dalam perniagaan cendawan ini, Nurul Adani berkata, ia bermula ketika beliau mengikuti kursus penanaman cendawan dengan KOKULAC di makmal benih cendawan KOKULAC di Kubang Kerian.

Nurul Adani berkata, semasa sesi suai kenal bersama fasilitator yang juga Pengerusi KOKULAC, Hasmi Hassan, beliau dipelawa membuka makmal membuat benih cendawan tiram kelabu kerana mempunyai latar belakang dalam bidang bioperubatan.

“Saya menerima baik cadangan membuat tisu kultur cendawan tiram kelabu untuk dijadikan benih dan seterusnya mengikuti kursus pembuatan benih.

“Setiap kali pulang dari kursus, saya berbincang dengan keluarga sebelum mengambil keputusan untuk cuba menanam cendawan tiram,” katanya.

Pada permulaannya, beliau berkata, sebanyak 500 bongkah cendawan dibeli dan menjadikan kawasan bawah rumahnya sebagai tapak ujian.

“Saya lihat ada cahaya di hujung terowong jika saya teruskan usaha di bidang ini walaupun ia satu bidang yang berlainan daripada apa yang dipelajari dan pengalaman mengendalikan urusan dalam makmal perubatan memberikan kelebihan untuk saya merebut peluang yang ada di hadapan,” katanya.

Mengenai makmal tisu kultur cendawannya, Nurul Adani berkata, ibunya Noreha Abdul Majid, 56, memberikan modal RM10,000 untuk membangunkan makmal berukur 10 x 10 meter itu serta membeli peralatan yang diperlukan, termasuk meja kedap udara luar bagi mengelak pencemaran persekitaran agar tidak diserang mikroorganisme dan kulat.

Katanya, tisu yang dikultur di atas plat mengambil masa dua minggu sebelum boleh dipindahkan ke medium benih seperti biji jagung dan gandum.

Beliau berkata, tisu yang dikultur akan dijual kepada pembeli sama ada terus dari plat atau menggunakan medium mengikut permintaan tetapi kebiasaannya pembekal lebih berminat membeli benih yang sudah dipindahkan ke medium kerana harga murah dan kuantitinya juga banyak.

Nurul Adani berkata, beliau menjual benih dalam plat pada harga RM30 setiap satu dan semua benih yang dicambah di makmalnya mendapat sambutan hangat daripada pembekal. – BERNAMA

Berita Harian X