Rabu, 8 April 2020 | 12:42pm
Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail.FOTO/ NSTP/MUHD ASYRAF SAWAL
Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail.FOTO/ NSTP/MUHD ASYRAF SAWAL

COVID-19: Tiada bazar Ramadan di Pahang

KUANTAN: Kerajaan Negeri membuat keputusan tidak membenarkan penganjuran Bazar Ramadan di 11 kawasan pihak berkuasa tempatan (PBT) di negeri ini.

Menteri Besar, Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail, berkata keputusan itu bagi meneruskan usaha untuk membendung penularan wabak pandemik COVID-19 yang masih melanda negara dan mengancam kesihatan rakyat.

Katanya, keputusan itu juga sebagai menyahut saranan Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah yang tidak menggalakkan sebarang perhimpunan membabitkan orang ramai dalam tempoh enam bulan hingga setahun tanpa mengira sama ada tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilanjutkan atau tidak.

“Sebagaimana kita sedia maklum, PKP Fasa 1 bermula 18 Mac hingga 31 Mac lalu dilanjutkan kepada Fasa 2 sehingga 14 April ini.

“Umat Islam pula dijangka memulakan ibadah puasa pada bulan Ramadan pada 24 April ini.

“Dengan keputusan ini, sebanyak 94 lokasi penganjuran bazar Ramadan di seluruh negeri yang membabitkan 4,639 peniaga berdasarkan statistik pada penganjuran bazar Ramadan tahun lalu, tidak akan diadakan,” katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

Mengambil berat kesukaran yang bakal dihadapi peniaga bazar Ramadan dan rakyat, Wan Rosdy berkata, kerajaan negeri meminta pihak pengurusan aplikasi PahangGo supaya dapat menawarkan perkhidmatan dalam talian.

Katanya, perkhidmatan itu bagi memudahkan peniaga untuk terus meraih sumber pendapatan hasil daripada pesanan makanan yang dibuat untuk juadah berbuka puasa.

“Sehubungan itu, kerajaan negeri akan melancarkan platform pasar raya atas talian atau portal dikenali ‘PahangMart’ yang akan memaparkan senarai pasar raya yang beroperasi di negeri ini beserta barangan jualan mereka.

“Senarai tapak bazar Ramadan turut dipaparkan serta gerai jualan dan pengguna boleh melihat gambar juadah yang disediakan lalu membuat tempahan menerusi PahangGo iaitu pihak yang bertangungjawab membina portal PahangMart ini juga akan menyediakan platform penghantaran.

“Kepada rakyat Pahang yang berminat untuk mendaftar sebagai penghantar, boleh menghubungi PahangGo menerusi laman sosial untuk mendapatkan maklumat.

“Menerusi inisiatif ini diharap dapat membantu bukan sahaja rakyat untuk membeli juadah bazar Ramadan dan barangan keperluan harian lain, malah boleh membantu peniaga dan penjaja kecil untuk terus berniaga dalam tempoh yang sukar akibat wabak COVID-19,” katanya.

  • Lagi berita mengenai COVID-19

  • Berita Harian X