Rabu, 7 Oktober 2015 | 12:06am

Che Ta resah berat badan Zain naik


KETIKA bertemu Zain Saidin, baru-baru ini, pelakon Oh My English! yang terkenal dengan watak Henry Middleton itu nampak berisi.

Suami kepada selebriti jelita, Rozita Che Wan, mengakui keadaannya itu mengundang resah buat isterinya, malah, katanya, beliau sering `dileterkan' oleh Rozita disebabkan berat badannya yang sudah bertambah itu.

"Saya memang risau dengan berat badan dia sekarang," kata Rozita yang lebih mesra dengan panggilan Che Ta.

"Dia (suami) memang selalu cakap saya berleter pasal hal itu. Zain bagi alasan sebab pembedahan lutut, dia tak boleh bersenam. Tapi nafsu makannya boleh tahan juga.

"Jadi saya cakap dengan dia, janganlah makan banyak. Itu antara dialog saya dengan Zain saban hari di rumah. Saya ini jenis manusia yang tak suka kalau lihat sesuatu itu tak sempurna. Contoh kalau kusyen sofa itu tak betul kedudukannya, saya kena betulkan.

ROZITA Che Wan bersama suami, Zain Saidin dan anak mereka, Aaisyah Dhia Rana. - Foto Nur Adibah Ahmad Izam
ROZITA Che Wan bersama suami, Zain Saidin dan anak mereka, Aaisyah Dhia Rana. - Foto Nur Adibah Ahmad Izam

"Perkara ini juga saya praktikkan dalam hal jaga badan. Ketika saya mengandungkan Aaisyah Dhia Rana, badan saya naik sampai 90 kilogram. Jadi, selepas itu saya usaha untuk kuruskan badan balik, jaga pemakanan.

"Bukan masalah pun. Hendak seribu daya, cuma saya memang tak ada masa nak bersenam, nak buat sit up atau push up contohnya. Saya tahu sit down (duduk) sahaja," katanya.

Tapi, Rozita berkata, suaminya tidak akan melakukan sesuatu perkara tanpa kerelaan sendiri.

"Dia tak akan buat kalau kita desak atau paksa. Tetapi, macam inilah saya. Saya akan cakap depan-depan. Prinsip saya, bercakaplah benar walaupun ia menyakitkan. Kalau dia naik badan, memang saya cakap.

"Saya tak akan cakap manis di depan, belakang umpatan sebakul. Kalau tak elok, memang saya cakap tak elok. Orang mungkin akan anggap saya ini jenis obses kecantikan. Terpulanglah kalau ada yang anggap sebegitu. Tetapi kita cantik pun untuk kebaikan diri sendiri," katanya.

 ROZITA Che Wan merancang untuk menyediakan tempat menganjurkan majlis tertentu termasuk perkahwinan. - Foto Adi Safri
ROZITA Che Wan merancang untuk menyediakan tempat menganjurkan majlis tertentu termasuk perkahwinan. - Foto Adi Safri

Rozita turut ditanya mengenai kecantikannya yang sering dipersendakan. Tak kurang juga yang melihat Rozita seperti 'dumb blonde'. Pengetua Akademi Fantasia 2015, Edry Abdul Halim, juga menyifatkan komen Che Ta ketika menjadi juri tetap program realiti itu sebagai tidak berasas dan tiada impak.

Tidak cepat melenting atau melatah dengan tanggapan begitu, Rozita bersikap terbuka.

"Saya jenis manusia yang sangat positif. Saya tak cepat melenting. Mulut orang boleh terus cakap itu dan ini. Mana kita boleh tutup mulut sebegitu. Macam di AF 2015, mungkin orang tak faham kenapa saya berada di situ. Saya diambil pihak Astro sebagai mewakili orang awam. Saya mengeluarkan pandangan daripada sudut makcik di luar sana sebagai contohnya," katanya.

Rozita bagaimanapun mengambil keputusan menarik diri daripada rancangan itu dan pergi bercuti ke Sydney, Australia, hingga mengundang cerita Che Ta bercuti kerana membawa diri gara-gara kontroversi yang timbul ekoran penarikan dirinya daripada AF 2015.

Menafikan dia membawa diri, Rozita menjelaskan percutian bersama suami dan anak itu sudah dirancang lebih awal. Buat pertama kali juga, percutian pada September lalu, diiringi jurugambar profesional yang ditugaskan merakam detik mereka sekeluarga di sana.

PERCUTIAN Rozita Che Wan bersama suami dan anak di Sydney, Australia. - Foto ihsan Instagram The Assemble
PERCUTIAN Rozita Che Wan bersama suami dan anak di Sydney, Australia. - Foto ihsan Instagram The Assemble

Pasangan yang berkahwin pada Disember 2013 itu, antara yang kerap berkunjung ke luar negara. Ia umpama terapi buat Rozita sendiri selepas penat bekerja, termasuk menguruskan perniagaan di ibu kota.

"Kalau boleh, setiap bulan saya nak pergi bercuti. Insya-Allah, bulan depan kami tengah nak cari masa lapang untuk ke Santorini, Athens dan Istanbul pula. Tengoklah nanti macam mana," katanya.

Sambil berseloroh, Rozita memberitahu setiap bulan juga, beliau melihat ruang bercuti ini sebagai peluang berbulan madu.

"Jangan Zain cari madu lain sudahlah," usik Rozita.

Mengenai keputusan membawa jurugambar ke Sydney itu, Rozita berkata, ia memudahkan beliau sekeluarga bercuti tanpa perlu memikirkan sudut terbaik untuk merakam gambar percutian.

ROZITA Che Wan ketika bercuti di Sydney, Australia. - Foto ihsan Instagram The Assemble
ROZITA Che Wan ketika bercuti di Sydney, Australia. - Foto ihsan Instagram The Assemble

"Senang cerita, kita bercuti `pose' sahaja dan ada orang ambilkan gambar. Nak harap ambil gambar sendiri, nanti macam-macam boleh jadi dan serba tak kena. Gambar sengetlah... itulah... inilah. Tak payah nak pegang telefon bimbit atau kamera. Kita serahkan kepada yang pakar," katanya.

Bercerita mengenai kerjaya seni, Rozita mengakui dunia lakonan kini bukan lagi menjadi keutamaannya.

"Nak berlakon rasa malas sebenarnya. Apabila sudah lama tak berlakon, rasa lakonan saya itu sangat palsu. Saya sendiri geli tengok lakonan sendiri. November depan, saya sepatutnya ada penggambaran dengan Zeel Productions milik Fadzil Teh.

"Tengah berbelah bahagi lagi. Saya kena ke Langkawi sebulan untuk penggambaran itu. Nak tak nak, saya kena usung Aaisyah sekali ke sana kalau nak terima kerja lakonan itu," katanya yang kini dilihat semakin ligat mengembangkan perniagaannya.

Rozita memberitahu, jenama tudung dan jubah Padusi miliknya bersama keluarga bakal mengikuti pertunjukan fesyen tidak lama lagi. Jenama Padusi Ready To Wear juga akan bekerjasama dengan Zalora.

ROZITA Che Wan mengakui dunia lakonan kini bukan lagi menjadi keutamaannya. - Foto Nur Adibah Ahmad Izam
ROZITA Che Wan mengakui dunia lakonan kini bukan lagi menjadi keutamaannya. - Foto Nur Adibah Ahmad Izam

Bulan ini, minyak wangi jenama Gorgeous by RCW miliknya pula akan dipasarkan. Sebelum ini, minyak wangi Precious by RCW mendapat sambutan memberangsangkan.

Dalam tempoh sebulan, kata Rozita, mereka mengeluarkan 140,000 botol minyak wangi dan ia masih tidak mampu memenuhi permintaan.

"Minyak wangi saya setakat ini memang tak dijual di kedai atau premis perniagaan. Saya membuka peluang perniagaan kepada orang ramai untuk menjadi stokis atau ejen.

"Ia umpama hobi buat mereka, tetapi pada masa yang sama, dapat memberi ganjaran duit serta rezeki. Paling kurang pun, mereka yang jadi stokis dan ejen boleh buat duit sebulan dalam RM2,000 ke RM3,000," katanya.

Pada masa yang sama, Rozita juga merancang untuk menyediakan tempat menganjurkan majlis tertentu, termasuk perkahwinan. Kawasan seluas dua hektar berserta banglo di Damansara itu diberi nama White Palace.

"Saya sewa, nak beli, tak mampu lagi," katanya.

Berita Harian X