Khamis, 30 Ogos 2018 | 10:58am

Pertikaian 'Chatime' selesai luar mahkamah

KUALA LUMPUR: Loob Holding Sdn Bhd (Loob Holding) dan syarikat makanan dan minuman Taiwan, La Kaffa International Co Ltd mencapai persetujuan bersama untuk menyelesaikan pertikaian mengenai ‘Chatime’ di luar mahkamah.

Dalam satu perjanjian penyelesaian yang dibuat, kedua-dua syarikat berkenaan bersetuju untuk menarik balik semua prosiding mahkamah dan timbang tara di Singapura.

Dalam kenyataan bersama, syarikat terbabit berkata, penyelesaian itu tidak dianggap oleh mana-mana pihak sebagai pengakuan sebarang tuduhan dan liabiliti.

“Semua pihak telah mencapai persetujuan dalam menyelesaikan pertikaian mereka, yang mana keputusan itu dibuat bagi menghentikan semua prosiding mahkamah atau tindakan penguatkuasaan lain terhadap satu sama lain,” katanya di sini, hari ini.

Kenyataan media itu juga adalah sebahagian daripada syarat penyelesaian kedua pihak.

Kedua-dua pihak juga bersetuju bahawa semua terma lain akan kekal sebagai peribadi dan sulit.

Pada 27 Jun 2018, Mahkamah Rayuan membenarkan injunksi syarikat Taiwan, La Kaffa terhadap Loob Holding daripada menjalankan perniagaan minuman teh buih.

Pertikaian antara Loob Holding dan La Kaffa bermula pada awal Disember 2016 apabila syarikat Taiwan itu menamatkan perjanjian francais induk di antara kedua-dua belah pihak walaupun perjanjian masih berbaki 20 tahun.

Loob Holding bagaimanapun kini dikenali sebagai pemilik jenama teh buih, Tealive.

Berita Harian X