Jumaat, 5 Julai 2019 | 6:06pm
PENGERUSI Geely, Li Shufu (kiri) dan Pengerusi Baidu, Robin Li. - Foto REUTERS

Geely, Baidu bentuk kerjasama strategik untuk perkasakan AI

KUALA LUMPUR: Geely Holding Group (Geely) dari China yang memiliki 49.9 peratus pegangan dalam Proton Holdings Bhd, memeterai kerjasama strategik dengan Baidu Inc untuk memberi tumpuan kepada memperkasakan teknologi kecerdasan buatan (AI).

  

Pengerusi Geely, Li Shufu dan Pengerusi Baidu yang juga Pengasasnya, Robin Li, baru-baru ini secara bersama mengumumkan bahawa kedua-dua syarikat akan secara strategik bekerjasama dalam bidang perhubungan pintar, mobiliti pintar, rumah pintar, e-dagang dan bidang lain yang berkaitan dengan teknologi AI.

  

"Kedua-dua pihak akan bersama-sama meneroka pembangunan aplikasi AI dalam ekosistem automotif, dengan matlamat jangka panjang untuk mempercepatkan populariti dalam skala besar untuk kenderaan pintar di China dan antarabangsa," kata Geely dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Kerjasama itu diumumkan pada "2019 Baidu Create", iaitu persidangan pembangunan AI Baidu di Beijing, China pada Rabu.

   

Pada persidangan itu, Robin Li dan Li Shufu berinteraksi di atas pentas dengan kenderaan utiliti sukan (SUV) pintar terbaru Geely Auto, Bo Yue PRO, model baharu yang dilengkapi dengan sistem AI Baidu melalui GKUI 19, versi terbaru Ekosistem Pintar Geely (GKUI ).

  

Bo Yue PRO adalah kenderaan paling canggih Geely setakat ini dan berkesan sebagai terminal mudah alih bersepadu dengan keupayaan untuk menghubungkan orang, kereta dan rumah.

Geely Auto akan mula melaksanakan sistem Baidu AI yang dilengkapi GKUI 19 di seluruh portfolio produknya dalam masa terdekat.

"Kerjasama strategik antara Baidu dan Geely bukan hanya akan membawa interaksi manusia yang lebih semulajadi dan mudah, tetapi juga mempercepatkan kepintaran industri otomobil dan industri perkhidmatan mudah alih, membantu industri automotif China menjadi pemimpin dalam era mobiliti pintar," Kata Robin Li, yang juga Ketua Pegawai Eksekutif Baidu.

  

Baidu adalah peneraju dalam industri AI di China, dan juga perintis dalam mempromosikan perisikan industri dengan keupayaan penyelidikan dan pembangunan AI yang terkemuka di dunia, dan wawasan teknikal yang mendalam dalam bidang pemanduan pintar.

  

"Teknologi kenderaan yang disambungkan dengan teknologi pintar China kini di barisan hadapan di dunia, membawa pengguna kepada pengalaman perjalanan yang selamat dan mudah.

  

"Melalui kerjasama strategik dan kerjasama sumber manusia, kedua-dua pihak komited untuk bersama-sama membina ekosfera mobiliti pintar untuk memimpin masa depan, dan mencipta pengalaman baharu untuk pengguna," kata Li Shufu.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Geely Holding telah mengambil inisiatif untuk mempercepatkan pemodenan industri automotif dengan meningkatkan kapasiti pembangunan digital.

  

Matlamat utamanya adalah untuk beralih daripada menjadi pembuat kereta tradisional kepada pembekal perkhidmatan mobiliti.

Geely melancarkan GKUI pada tahun 2018, yang telah berkembang pesat dengan mempunyai lebih satu juta pengguna aktif, termasuk di Malaysia. - BERNAMA

Berita Harian X