Jumaat, 6 Disember 2019 | 6:35pm
Pengerusi Bank Rakyat, Datuk Noripah Kamso. - Arkib NSTP

Bank Rakyat raih untung RM1.29 bilion

KUALA LUMPUR: Kumpulan Bank Rakyat mencatatkan keuntungan sebelum cukai dan zakat RM1.29 bilion bagi tempoh sembilan bulan berakhir September 2019, meningkat empat peratus daripada RM1.24 bilion yang dicatatkan tempoh sama 2018.

Peningkatan keuntungan itu disumbangkan aktiviti pembiayaan dan perbendaharaan serta prosedur pengurusan kos yang lebih cekap, meskipun pengurangan Kadar Dasar Semalaman (OPR) menjejaskan sedikit keuntungan bersih.

Pengerusi Bank Rakyat, Datuk Noripah Kamso, berkata terdapat peningkatan beransur-ansur dalam semua pembiayaan pelanggan kumpulan memandangkan strategi bank mempelbagaikan ke dalam pembiayaan bukan peribadi, iaitu pembiayaan sewa beli (HP), gadai janji, pembrokeran pajak gadai serta pinjaman komersial menyumbang kepada prestasi yang memberangsangkan.

“Apabila untung bertambah, keuntungan kami meningkat sebanyak RM1 bilion yang mana ia menggalakkan pasukan dan lembaga yang memberi tumpuan kepada pengukuhan sistem dan proses, serta tadbir urus dalam kumpulan,” katanya dalam satu kenyataan.

Nisbah kos kepada pendapatan kumpulan (CIR) berada pada kadar yang sihat sebanyak 35.9 peratus, yang mana ia jauh lebih rendah berbanding purata CIR industri perbankan domestik sebanyak 45.0 peratus.

Sementara itu, kualiti asetnya kekal berdaya tahan apabila rosot nilai pembiayaan kasar kumpulan lebih baik kepada 2.0 peratus berbanding i 2.3 peratus menerusi pemantauan dan pengesanan rapat.

Kumpulan Bank Rakyat juga bersungguh-sungguh untuk menjadi bank yang mampan dan meningkatkan kedudukannya sebagai Institusi Kewangan Pembangunan yang paling menguntungkan, serta bank Islam kedua terbesar di Malaysia.

Hari ini, kumpulan perbankan itu juga adalah institusi Islam ketiga terbesar, keenam dari segi pendapatan, keuntungan dan saiz aset di peringkat global dan institusi kewangan Islam yang berkembang pesat dan terpantas di Asia Timur Jauh.

Di peringkat perniagaan, Noripah berkata, kesan pelan strategik lima tahunnya, BR25 yang dilancarkan pada Ogos 2019, dapat dilihat tahun depan.

Kumpulan menggabungkan Matlamat Pembangunan Mampan (SDG) Pertubuhan Bangsa Bersatu (PBB) merentasi rantaian nilai bank dan menjangka untuk mencatatkan pengoptimuman dan peningkatan operasi dalam pengumuman 2020 dan seterusnya.

“Ia benar-benar menjadi tahun yang memberangsangkan, dengan prestasi menggalakkan oleh pasukan dan kami perlu mengekalkan momentum ini,” katanya.

Berita Harian X