Isnin, 23 March 2020 | 1:39pm
SINGAPORE Airlines - Gambar fail AFP
SINGAPORE Airlines - Gambar fail AFP

Singapore Airlines kurangkan 96 peratus kapasiti

SINGAPURA: Singapore Airlines (SIA) akan mengurangkan 96 peratus daripada kapasiti yang pada asalnya dijadualkan hingga akhir April, berikutan lanjutan pengetatan kawalan sempadan di seluruh dunia sejak minggu lalu bagi membendung pandemik COVID-19.

Syarikat penerbangan itu menerusi kenyataan di laman webnya berkata, langkah itu akan menyebabkan kira-kira 138 pesawat SIA dan SilkAir tidak dioperasikan daripada jumlah keseluruhan pesawat sebanyak 147 susulan COVID-19 yang menjadi cabaran terbesar SIA Group sejak penubuhannya.

SIA berkata, unit penerbangan tambang rendahnya, Scoot, juga akan menggantung sebahagian besar rangkaian, sekali gus menyebabkan 47 daripada 49 pesawatnya tidak akan dioperasikan.

SIA Group telah mempelbagaikan rangkaiannya dan menubuhkan Scoot untuk membahagikan risikonya selain memenuhi pelbagai segmen penumpang dan pasaran.

Bagaimanapun, tanpa segmen domestik, syarikat penerbangan SIA Group lebih mudah terjejas apabila pasaran antarabangsa semakin mengehadkan pergerakan bebas orang ramai atau melarang perjalanan udara, menurutnya.

Kenyataan itu juga menyatakan masih tidak jelas tempoh untuk SIA Group boleh menyambung semula perkhidmatan biasanya kerana kawalan sempadan yang ketat juga tidak dapat dipastikan bila akan ditarik balik.

Kemerosotan permintaan untuk perjalanan udara telah mengakibatkan perolehan SIA daripada segmen penumpang susut ketara, menurutnya.

Pengendali syarikat penerbangan itu berkata, pihaknya giat melaksanakan langkah untuk meningkatkan mudah tunainya dan mengurangkan perbelanjaan modal serta kos operasi.

SIA pada 17 Mac lalu berkata, ia akan terus giat melaksanakan semua langkah untuk menangani kesan COVID-19 ke atasnya.

Ini termasuk perbincangan berterusan dengan pembuat pesawat untuk menangguhkan penghantaran pesawat yang akan datang dan jika dipersetujui, ini membawa kepada pengangguhan pembayaran bagi penghantaran pesawat terbabit.

Pengurusan dan pengarah-pengarah SIA Group juga sepakat untuk memotong gaji dan fi mereka selain skim cuti tanpa gaji sukarela bagi jawatan pengurusan tertentu.

-BERNAMA

Kabinet Malaysia 2020

Berita Harian X