Isnin, 6 April 2020 | 8:51pm
PETRONAS sedang meneroka peluang di rantau Amerika
PETRONAS sedang meneroka peluang di rantau Amerika

PETRONAS temui minyak di Teluk Mexico

KUALA LUMPUR: PETRONAS menerusi anak syarikatnya, Progress Resources USA Ltd (PRUL) bersama-sama dengan rakan penerokaannya, mengumumkan penemuan minyak di telaga eksplorasi Monumen, di luar pesisir Teluk Mexico, Amerika Syarikat (AS).

Penemuan itu menandakan pencapaian penting buat syarikat minyak negara itu untuk mengukuhkan dan membangunkan usahanya di benua Amerika.

Ia ketika PETRONAS sedang mempelbagaikan dan mengembangkan portfolio perniagaan minyak dan gasnya di AS dan luar pesisir Teluk Mexico.

Penerokaan di telaga yang amat dalam itu telah digerudi sejauh kedalaman 10,164 meter dan menemui kira-kira 60 meter pasir mengandung minyak bersih di Lower Wilcox dari batu pasir Paleogene.

Dengan penemuan itu, kerja penilaian lanjut diperlukan untuk menentukan potensi penuh pengumpulan minyak.

Naib Presiden Kanan dan Ketua Pegawai Eksekutif Huluan PETRONAS, Adif Zulkifli berkata penemuan di Teluk Mexico AS itu adalah perkembangan yang menggalakkan untuk PETRONAS ketika syarikat itu terus mengejar peluang di luar Malaysia.

Katanya, ia adalah sejajar dengan strategi pertumbuhan tiga serampang PETRONAS iaitu untuk mengembangkan perniagaan teras minyak dan gas syarikat itu dengan mengembangkan asas sumbernya.

"Ini adalah kemasukan dan penemuan pertama syarikat dalam operasi minyak dan gas di Teluk Mexico AS. Kami akan terus meneroka peluang di rantau Amerika dan mengukuhkan kelestarian portfolio global kami, "katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.

Eksplorasi Monumen itu terletak di pusat Teluk Mexico AS.

Ia dikendalikan oleh Equinor Gulf of Mexico LLC dengan 50 peratus kepentingan kerja sementara PRUL memegang 30 peratus dan Repsol E&P USA Inc memiliki baki 20 peratus.

Berita Harian X