Jumaat, 20 Oktober 2017 | 1:19pm
GAMBAR fail. Sebahagian penerima penerima mengambil kesempatan saat akhir menunggu giliran mengemaskini maklumat dan permohonan baharu bantuan rakyat 1Malaysia (BR1M) di Pejabat Lembaga hasil dalam negeri (LHDN) Seremban. - Foto Hazreen Mohamad

Bajet 2018 tangani kos sara hidup

KUALA LUMPUR: Bajet 2018 dijangka akan menangani kenaikan kos sara hidup melalui pelbagai insentif sasaran untuk kumpulan berpendapatan sederhana rendah menerusi program Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M).

Dasar sosial lain turut terangkum dalam belanjawan bertema "Negaraku Membentuk Masa Depan" itu, yang akan menekankan pendidikan dan latihan, menambah baik standard penjagaan kesihatan serta perumahan mampu milik.

OCBC Bank dalam nota mengenai prospek pra-bajet menyebut, kerajaan mungkin akan memberi perhatian kepada pembangunan ekonomi melalui teknologi seperti robotik dan pengkomputeran awan untuk menggalakkan pertumbuhan ekonomi digital di samping mewujudkan persekitaran tepat untuk meningkatkan pengeluaran.

"Dalam usaha menampung perbelanjaan lebih tinggi, kita menjangkakan kerajaan mencatatkan kutipan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) sehingga RM47.6 bilion berbanding anggaran 2017 sebanyak RM47.1 bilion.

"Selain itu, hasil cukai korporat dan pendapatan lebih tinggi dijangka selaras dengan persekitaran ekonomi yang agak baik menjelang 2018," kata bank itu.

OCBC Bank menjangkakan Malaysia berada di landasan untuk mencapai sasaran baki​​​​​​​ belanjawan -3.0 peratus sebagai peratusan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2017.

"Defisit belanjawan yang kecil dijangka direkodkan, dengan sokongan hasil lebih tinggi, didahului penerimaan GST sebanyak +14.4 peratus tahun ke tahun, serta duti eksport lebih tinggi (+29.1 peratus tahun ke tahun)," katanya.

Hasil yang lebih tinggi akan dapat menyokong perbelanjaan yang agak tinggi (perbelanjaan mengurus +2.7 peratus dan perbelanjaan pembangunan +7.9 peratus).

"Keseluruhannya, kami mengunjurkan Malaysia mencatat defisit belanjawan 2.9 peratus daripada KDNK pada 2018, berbanding anggaran 3.0 peratus pada 2017," kata bank itu. - BERNAMA

Berita Harian X