Jumaat, 2 March 2018 | 6:11pm
PENGERUSI PETRONAS, Tan Sri Mohd Sidek Hassan (tengah), Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan dan Tan Sri Wan Zulkiflee Wan Ariffin (kiri), Naib Presiden Eksekutif dan Ketua Pegawai Kewangan Kumpulan, Datuk George Ratilal (kiri), Ketua Pegawai Eksekutif Hiliran, Datuk Md Arif Mahmood (dua dari kanan) dan Naib Presiden Eksekutif dan Ketua Pegawai Eksekutif Huluan, Datuk Mohd Anuar Taib pada taklimat media mengumumkan prestasi kewangan PETRONAS di Menara 1, Menara Berkembar PETRONAS. - Foto Salhani Ibrahim

PETRONAS tinjau peluang perniagaan baharu

KUALA LUMPUR: PETRONAS akan meninjau bidang perniagaan baharu termasuk bahan kimia khusus dan tenaga baharu sebagai sebahagian strategi menjamin kedudukannya pada masa hadapan.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulannya, Tan Sri Wan Zulkiflee Wan Ariffin, berkata ia adalah antara strategi pengeluar minyak dan gas bersepadu nasional itu dalam agenda pertumbuhan jangka panjangnya.

PETRONAS, katanya, kini berada dalam kedudukan kukuh susulan keberkesanan langkah peningkatan kecekapan serta pengurusan portfolio yang dilaksanakannya secara aktif sepanjang tempoh kemerosotan harga minyak global.

"Kami melaksanakan strategi pertumbuhan tiga mata untuk menjamin masa hadapan. Pertamanya, memaksimumkan penjanaan tunai dengan menggunakan sepenuhnya aset dan membangunkan asas kukuh bagi pertumbuhan.

"Kedua, mengembangkan perniagaan teras minyak dan gas kami dengan meningkatkan asas sumber dan model perniagaan bersepadu. Ketiga, meningkatkan kemampuan dan menembusi bidang perniagaan baharu dengan memanfaatkan corak aliran global dan organisasi berdaya tahan," katanya.

Beliau berkata demikian pada taklimat media mengumumkan prestasi kewangan PETRONAS berakhir 31 Disember 2017 di sini, hari ini.

Hadir sama, Pengerusi PETRONAS, Tan Sri Mohd Sidek Hassan; Naib Presiden Eksekutif dan Ketua Pegawai Kewangan Kumpulan, Datuk George Ratilal; Naib Presiden Eksekutif dan Ketua Pegawai Eksekutif Hiliran, Datuk Md Arif Mahmood dan Naib Presiden Eksekutif dan Ketua Pegawai Eksekutif Huluan, Datuk Mohd Anuar Taib.

Wan Zulkiflee berkata, strategi jangka panjang syarikat minyak dan gas itu memperlihatkan ia memberi tumpuan pengembangan perniagaan di rantau strategik seperti ASEAN, beberapa bahagian dalam benua India, Asia Barat dan Amerika.

Beliau berkata, PETRONAS juga komited untuk menyiapkan Projek Pembangunan Bersepadu Penapisan Minyak dan Petrokimia (RAPID) di Pengerang, Johor pada 2019, yang mana meningkatkan keupayaan negara menjadi hab serantau minyak dan gas.

Menyentuh mengenai harga minyak mentah dunia, Wan Zulkiflee berkata, pemulihan harga yang dilihat ketika ini adalah disokong langkah pengurangan pengeluaran oleh anggota Pertubuhan Negara Pengeksport Petroleum (OPEC) dan bukan OPEC.

Justeru itu, kedudukan harga komoditi itu masih belum cukup kukuh.

"Kebimbangan kini, dengan pengukuhan harga minyak, kos juga meningkat pada kadar membimbangkan. Ia berkemungkinan didorong oleh keceriaan pra-matang dalam kalangan peserta industri.

"Jika kita tidak mengawal peningkatan kos ini, kemungkinan usaha industri dalam memantapkan kecekapan kos secara intensif sejak tiga tahun lalu tidak bermakna," katanya.

PETRONAS juga memperuntukkan RM55 bilion bagi perbelanjaan modal tahun ini, lebih tinggi berbanding RM44.5 bilion tahun sebelumnya.

216 dibaca
Berita Harian X