Selasa, 6 March 2018 | 7:02pm
Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Datuk Seri Mah Siew Keong membuat ucaptama pada Persidangan dan Pameran Tahunan Minyak Sawit dan Minyak Laurik 2018 (POC 2018) di Kuala Lumpur. - Foto Mohamad Shahril Badri Saali
Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Datuk Seri Mah Siew Keong membuat ucaptama pada Persidangan dan Pameran Tahunan Minyak Sawit dan Minyak Laurik 2018 (POC 2018) di Kuala Lumpur. - Foto Mohamad Shahril Badri Saali

Empat negara Eropah tak diskriminasi minyak sawit

KUALA LUMPUR: Empat negara anggota Kesatuan Eropah (EU) iaitu Sepanyol, Itali, Belanda dan Perancis bersetuju untuk tidak mendiskriminasikan minyak sawit, kata Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Datuk Seri Mah Siew Keong.

Beliau berkata, menter dari negara berkenaan memberikan jaminan bahawa mereka tidak akan menyokong sebarang diskriminasi terhadap minyak sawit.

"Saya yakin ke atas negara-negara ini. Semasa bercakap dengan menteri mereka pada perbincangan, mereka berkata tidak akan menyokong sebarang diskriminasi terhadap minyak sawit, dan saya pasti mereka akan berpegang kepada keputusan itu pada sesi pengundian akhir," katanya kepada pemberita pada Persidangan dan Pameran Tahunan Minyak Sawit dan Minyak Laurik 2018 (POC 2018) di sini, hari ini.

Siew Keong berkata walaupun Parlimen Eropah sudah mengundi pada Januari, ia masih perlu berbincang dengan Majlis Menteri dalam tiga mesyuarat, pertama berlangsung pada 7 Februari, diikuti satu lagi pada April dan terakhir pada Mei.

Beliau berkata isu minyak sawit di EU mesti dtangani sebelum perjanjian perdagangan bebas dimuktamadkan.

"Eropah ialah peneraju dalam perdagangan bebas, dan diskriminasi ke atas minyak sawit bertentangan dengan prinsip itu," katanya.

Siew Keong berkata, beliau sudah berbincang dengan rakan sejawatannya dari enam negara semasa lawatan kerja ke Eropah baru-baru ini, dan berpuas hati terhadap pendirian mereka berhubung minyak sawit.

"Fakta mengenai minyak sawit yang mereka ada diputar-belitkan memandangkan Malaysia mementingkan kelestarian serta melindungi alam sekitar.

"Satu lagi salah tanggapan ialah kelapa sawit di Malaysia diusahakan oleh syarikat besar, sedangkan yang sebenarnya 40 peratus penanam sawit atau kira-kira 50,000 individu terdiri daripada pekebun kecil yang bergantung kepada pendapatan daripada minyak sawit," katanya.

-BERNAMA

Berita Harian X