Khamis, 9 Ogos 2018 | 2:18pm

Pasaran hartanah Malaysia dijangka meningkat perlahan-lahan

KUALA LUMPUR: Pasaran hartanah Malaysia dijangka meningkat perlahan-lahan pada tahun akan datang sehingga 2020, kata Institut Ejen Hartanah Malaysia (MIEA).

Presidennya, Eric Lim Chin Heng, dalam satu kenyataan hari ini berkata pasaran hartanah kemungkinan sudah mencecah paras terendahnya tahun lalu dengan jumlah urus niaga berada di tahap terendah sejak 2012 sebanyak 311,824.

Beliau berkata, pelabur hartanah yang memainkan peranan penting dalam pertumbuhan pasaran hartanah kini mula berhasrat untuk memasuki semula pasaran.

Lim membayangkan pasaran akan terus mengalami “pertumbuhan keyakinan” apabila asas semakin bertambah baik di bawah pentadbiran kerajaan baharu dan menjangkakan kerajaan akan melaksanakan dasar baharu bagi meningkatkan pasaran hartanah.

“Dua pelan utama termasuklah rancangan untuk memperkenalkan dan menguruskan bekalan rumah mampu milik dan belanjawan akan datang akan menjadi ujian bagi kerajaan baharu untuk menangani masalah industri hartanah,” katanya.

Bagi membantu merangsangkan lagi keyakinan, MIEA akan menumpukan kepada kandungan Program Pembangunan Berterusan (CDP) mereka untuk memperkasakan 18,000 ahli aktif industri hartanah dengan pengetahuan baharu dan menambah baik kemahiran dengan penekanan kepada profesionalisme dan integriti.

CDP diakreditasikan oleh Lembaga Penilai, Pentaksir, Ejen Hartanah Malaysia.

“Kami mahu menyediakan peluang kepada Perunding Hartanah kami untuk terus bertahan dalam pasaran yang mencabar dan bersiap sedia meraih manfaat apabila pasaran dijangka meningkat semula pada 2019,” katanya. - BERNAMA

Berita Harian X