Selasa, 18 September 2018 | 2:46pm

Perbelanjaan isi rumah pacu pertumbuhan ekonomi Malaysia: ICAEW

KUALA LUMPUR: Perbelanjaan isi rumah akan terus menjadi pemacu utama pertumbuhan ekonomi Malaysia sehingga 2019, di tengah-tengah perbelanjaan awam yang sederhana, menurut laporan The Institute of Chartered Accountants di England dan Wales (ICAEW) mengenai prospek ekonomi di Asia Tenggara.

Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) Malaysia dijangka berkembang 4.9 peratus untuk baki tahun 2018, disokong oleh peningkatan lapan peratus tahun ke tahun dalam perbelanjaan isi rumah, menurut ICAEW hari ini.

"Sentimen pengguna mencatatkan peningkatan berikutan pemansuhan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) dan pengenalan semula subsidi minyak. Bagaimanapun, perbelanjaan awam dijangka sederhana apabila kerajaan mengkaji semula projek infrastruktur utama dan melaksanakan rancangan untuk mengawal perbelanjaan dan meningkatkan defisit fiskal,” katanya.

Di seluruh rantau Asia Tenggara, pertumbuhan dijangka agak muram pada separuh kedua 2018 hingga 2019, merosot kepada 5.1 peratus tahun ini daripada 5.2 peratus pada 2017, memandangkan permintaan import China yang sederhana dan peningkatan ketegangan perdagangan Amerika Syarikat (AS)-China melemahkan eksport dan pelaburan perniagaan.

Pertumbuhan ekonomi mencatatkan pertumbuhan lebih rendah pada suku kedua 2018 di kebanyakan ekonomi Asia Tenggara, dengan purata pertumbuhan KDNK bagi rantau ini merosot kepada 5.2 peratus tahun ke tahun, turun daripada 5.4 peratus pada suku pertama.

ICAEW berkata, walaupun pengenalan semula Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) dijangka akan memulihkan dasar kerajaan, hasil yang diharapkan daripada SST mungkin tidak mencukupi untuk mengurangkan jurang pendapatan ekoran penghapusan GST.

Dalam jangka pendek, kerajaan mempunyai ruang fiskal kerana hasil cukai minyak berkemungkinan mencecah AS$75 setong pada 2018, berbanding jangkaan sebelumnya sebanyak AS$52 setong.

Dalam jangka panjang, pemotongan perbelanjaan selanjutnya dan sumber penjanaan pendapatan baru diperlukan untuk membolehkan kerajaan merealisasikan komitmen nya untuk menurunkan defisit fiskal selepas 2018, menurut laporan ICAEW.

Peningkatan ketegangan perdagangan AS-China juga dijangka terus mencabar eksport Malaysia.

"Walaupun Amerika Syarikat mungkin terus memberi tumpuan kepada perdagangan dengan China, tarif AS yang lebih tinggi terhadap import China akan memberi impak apabila Malaysia secara tidak langsung mengeksport sejumlah besar ke AS melalui China," katanya.

Sementara itu, penasihat ekonomi ICAEW dan pakar ekonomi ketua Asia Ekonomi Oxford, Sian Fenner, berkata: “Di tengah-tengah tekanan global yang semakin meningkat, termasuk ketegangan perdagangan AS-China yang semakin memuncak dan tekanan tambahan berikutan dolar AS yang lebih kukuh dan kenaikan kadar faedah AS, kami menjangka dasar makroekonomi di Malaysia akan terus menyokong permintaan domestik."

Antara ekonomi serantau, Vietnam dijangka terus mengatasi rantau ini dengan pertumbuhan KDNK 6.7 peratus pada 2018 dan 6.3 peratus pada 2019.

Singapura dijangka menyaksikan kelembapan yang lebih teruk, berikutan terlalu bergantung terhadap sumber eksport (kira-kira 174 peratus KDNK).

Kabinet Malaysia 2020

Berita Harian X