Selasa, 21 Mei 2019 | 11:56am
SURINA Shukri
SURINA Shukri

Firma digital, penguji teknologi global nadi MSC 2.0

KUALA LUMPUR: Malaysia bakal menjadi hab tapak ujian inovasi global, yang akan memangkin kepada Koridor Raya Multimedia (MSC) versi 2.0 dan Cyberjaya bernafas baharu.

Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC), Surina Shukri, berkata bagi menjayakan sasaran berkenaan, perbadanan itu sedang mengenal syarikat teknologi digital dan penguji teknologi termaju dunia.

Kerana itu, katanya ujian liputan 5G dimulakan di Cyberjaya dengan menghimpunkan semua peneraju dan pembangun rangkaian teknologi bagi menguji aplikasi termaju yang sedia dibangunkan seperti teknologi dron, kereta pandu sendiri dan internet kebendaan (IoT).

“Itu harapannya .. kita mahukan lebih banyak syarikat dan pelabur melakukan pengujian teknologi di Malaysia, maka untuk meneruskan ujian teknologi baharu seperti itu kita akan perlukan sokongan rangka perundangan baharu.

“Menerusi Majlis Dasar Inovasi Malaysia (MIPC), pihak industri yang mahu bangunkan inovasi namun berdepan kekangan undang-undang ditemukan dengan agensi kerajaan. MDEC bertindak sebagai sekretariat manakala Menteri Komunikasi dan Multimedia, Gobind Singh Deo sebagai jawatan kuasa campur tangan kerajaan yang membawa isu itu ke Kabinet untuk menggubal dasar.

“Justeru, jika ada industri atau pelabur asing yang membangunkan teknologi mahu menguji dan membuktikan keberkesanan teknologi itu, kami mengalu-alukan mereka datang ke Malaysia khususnya di Cyberjaya,” katanya dalam satu temubual bersama NSTP di sini, baru-baru ini.

Mengulas lanjut, Surina berkata, Malaysia perlu berusaha lebih keras mempromosikan negara sebagai destinasi pelaburan digital kerana memiliki penduduk mahir teknologi yang besar, kemudahan pengilangan dan rangka kerja perundangan yang tepat untuk pembangun teknologi.

Katanya, ketika ini kira-kira 80 peratus rakyat Malaysia memiliki telefon pintar menjadi asas yang kukuh untuk menjadi kelompok pengujian teknologi baharu ditambah kesediaan kerajaan membina infrastruktur sokongan teknologi termaju terbabit.

“Kami sedang melakukan semua proses pembangunan Cyberjaya baharu, bahkan saya juga antara Lembaga Pengarah Cyberview, namun masih terlalu awal untuk saya perincikan kandungan Cyberjaya baharu ini,” katanya.

Berita Harian X