Selasa, 16 Julai 2019 | 1:03pm
Zabidi Mahbar

Sektor perkilangan Pulau Pinang catat pelaburan RM8.8 bilion

GEORGE TOWN: Pulau Pinang merekodkan pelaburan RM8.8 bilion dalam sektor perkilangan pada suku pertama 2019 (1Q19), mengekalkan reputasi negeri itu sebagai satu daripada destinasi pelaburan utama di negara ini.

Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif II Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA), Zabidi Mahbar, berkata pelaburan itu adalah 780 peratus lebih tinggi, berbanding RM10 bilion yang diluluskan pada tempoh sama tahun lalu.

"Daripada jumlah ini, RM8.5 bilion adalah daripada pelaburan asing, mewakili 42.1 peratus daripada jumlah pelaburan langsung asing (FDI) Malaysia yang diluluskan dalam sektor perkilangan untuk Januari-Mac 2019.

“Projek perkilangan lain yang diluluskan di Pulau Pinang termasuk projek membabitkan Micron Technology dan Jabil Circuit," katanya ketika berucap di Seminar Domestik Pulau Pinang di sini hari ini.

Menurut Zabidi, untuk menggalakkan lebih banyak pelaburan, MIDA terus melaksanakan pelbagai aktiviti dan program untuk membuka jalan bagi pertumbuhan selanjutnya, terutamanya di kalangan pemain domestik.

"Pada 2018, MIDA menubuhkan pasukan berdedikasi dikenali sebagai Platform Penyelarasan Pelaburan (ICP) untuk memudahkan syarikat mengembangkan perniagaan dan portfolio pelaburan mereka.

"Unit ini bekerjasama rapat dengan firma penasihat ekuiti dan syarikat korporat, serta pengawal selia dan penyedia teknologi tempatan, dalam membantu syarikat menjalankan perniagaan yang sesuai dengan perniagaan, menjana modal melalui pinjaman dan ekuiti, penggabungan dan pengambilalihan, pelupusan kepentingan dan penyenaraian awam permulaan atau tawaran awam permulaan (IPO)," katanya.

Beliau berkata, Pulau Pinang secara konsisten antara kedudukan destinasi pelaburan utama di negara ini sejak 1980 hingga 2018, yang mana MIDA meluluskan 4,084 projek perkilangan dengan pelaburan bernilai RM129.1 bilion.

Projek itu mewujudkan lebih 380,000 peluang pekerjaan, terutamanya dalam industri elektrik dan elektronik, jentera dan peralatan dan industri produk fabrikasi logam. - BERNAMA

Berita Harian X