Rabu, 11 September 2019 | 12:56pm

China mansuhkan had pelaburan asing dalam saham, pasaran bon

BEIJING: China memansuhkan satu lagi halangan bagi pelaburan asing ke pasaran modalnya, hampir 20 tahun selepas ia kali pertama membenarkan akses.

  

Dana global tidak lagi memerlukan kelulusan untuk membeli kuota untuk membeli saham dan bon China, kata Pentadbiran Negeri untuk Pertukaran Asing dalam satu kenyataan pada Selasa.

Ia memansuhkan had keseluruhan AS$300 bilion untuk pembelian aset dari luar negara, yang mana kira-kira dua pertiga daripadanya masih tidak digunakan.

  

Itu adalah tarikan terkini oleh pihak berkuasa China untuk meningkatkan penggunaan yuan dalam urus niaga antarabangsa, dan hadir tatkala mereka mencari lebih banyak modal asing untuk mengimbangi pembayaran.

Memansuhkan kuota pelaburan juga adalah satu lagi langkah dalam usaha pembuat dasar untuk membuka sistem kewangan China kepada dunia.

  

Tidak jelas berapa banyak pelaburan baharu menerusi langkah terbaharu itu akan menarik minat ke dalam bon China bernilai AS$13 trilion dan pasaran ekuiti bernilai AS$6.9 trilion, memandangkan pelabur asing hanya menggunakan AS$111 bilion daripada kuota AS$300 bilion yang tersedia kepada mereka setakat 30 Ogos.

Terdapat juga laluan alternatif pelaburan, termasuk hubungan perdagangan dengan Hong Kong Exchanges & Clearing Ltd., yang membolehkan pengurus wang luar pesisir untuk berdagang stok dan bon di China melalui bekas tanah jajahan British itu.

  

"Ia sememangnya positif dan ia menyerlahkan hakikat bahawa perang perdagangan dengan Amerika Syarikat (AS) mempunyai kesan positif ke atas China - ia menguatkan agenda pembaharuannya lebih daripada yang diharapkan," kata Adrian Zuercher, ketua peruntukan aset untuk Asia Pasifik di UBS Wealth Management.

  

"Kita mungkin tidak melihat aliran masuk segera, tetapi had maksimum itu adalah penghalang penting bagi pelabur institusi yang kini telah dihapuskan."

  

Pelabur asing memegang 2 trilion yuan (AS$281 bilion) bon China dan 1.6 trilion yuan saham di darat pada akhir bulan Jun, menurut data bank pusat.

Proses pemberian pelabur di luar negara kemudahan akses seperti peserta tempatan bermula pada tahun 2000, ketika China sedang berunding untuk masuk ke Pertubuhan Perdagangan Dunia (WTO).

Ia meningkat pada tahun lalu selepas Presiden AS, Donald Trump, menyerang China dengan mengatakan bahawa negara itu sebagai sebelah pihak sahaja yang mendapat manfaat dari segi perdagangan global.

  

China mula melonggarkan peraturan pada tahun lalu, apabila ia memansuhkan tempoh tempahan dan membenarkan pelabur yang menggunakan kuota untuk memulangkan wang mereka pada bila-bila masa.

Sebelum ini terdapat had bagi penduduk asing untuk membawa keluar dari negara itu dalam satu masa. Bloomberg

  

Kemelut Kerajaan

Berita Harian X