Jumaat, 22 Mei 2020 | 4:31pm
Peningkatan ekonomi bergantung kepada pertumbuhan sektor-sektor di Malaysia - Gambar hiasan
Peningkatan ekonomi bergantung kepada pertumbuhan sektor-sektor di Malaysia - Gambar hiasan

Ekonomi Malaysia bakal alami kelembapan ketara

KUALA LUMPUR: Indeks Pelopor (IP) pada Mac 2020 merekodkan penurunan bulanan terbesar sejak November 1991 berikutan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) selama dua minggu mulai 18 Mac bagi membendung penularan COVID-19, menurut Jabatan Perangkaan.

Ketua Perangkawan Malaysia, Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin, berkata berdasarkan krisis ekonomi global yang berlaku sebelum ini, didapati apa yang dijangkakan oleh IP untuk empat hingga enam bulan ke hadapan mencerminkan realiti kemelesetan ekonomi yang bakal berlaku.

Dalam kenyataan mengenai Penunjuk Ekonomi Malaysia: Indeks Pelopor, Serentak dan Susulan bagi Mac 2020 hari ini, Mohd Uzir berkata IP terus menurun kepada negatif 4.9 peratus pada Mac 2020 daripada negatif 0.8 peratus pada bulan sebelumnya.

Penurunan ini disumbangkan terutama oleh Jangkaan Nilai Jualan dalam sektor Pembuatan (-1.7 peratus) dan Bilangan Syarikat Baru Didaftar (-1.6 peratus).

Pada masa yang sama, perubahan tahunan IP merekodkan negatif 3.6 peratus pada Mac 2020 berbanding 1.7 peratus pada Februari 2020.

Kemerosotan mendadak IP mencerminkan penutupan dalam aktiviti perniagaan bukan keperluan utama berikutan sekatan yang belum pernah terjadi sebelum ini untuk mengekang pandemik COVID-19.

"Oleh itu, ekonomi Malaysia dijangka akan mengalami kelembapan ketara dalam masa terdekat," kata Mohd Uzir.

Sementara itu dalam sidang akhbar, Mohd Uzir berkata IP bagi Malaysia dan Pertubuhan Kerjasama dan Pembangunan Ekonomi (OECD) menunjukkan trend yang sama dengan kedua-dua indeks menunjukkan kemerosotan pergerakan ekonomi pada Mac berbanding bulan yang sama pada 2019.

Prestasi ini adalah seiring dengan Amerika Syarikat (AS), Australia, Korea, Indonesia dan Jepun.

IP adalah petunjuk hala tuju ekonomi dalam beberapa bulan ke hadapan.

IP tahun ke tahun Malaysia mencatat penurunan kepada negatif 3.6 peratus pada Mac 2020 berikutan penurunan jangkaan Nilai Jualan, Pembuatan (-6.3 peratus), Indeks Perusahaan Bursa Malaysia (-10.4 peratus, Import Benar Logam Asas Berharga dan Logam Bukan Ferus Lain (-17.8 peratus), Bilangan Syarikat Didaftar (-39.5 peratus), Bilangan Unit Kediaman yang Diluluskan Pembinaan (-58.6 peratus), Penawaran Wang Besar M1 (8.1 peratus) dan Import Benar Semi Konduktor (12.1 peratus).

Bagi IP bulan ke bulan, negara-negara seperti Malaysia, United Kingdom, Jerman, AS, Brazil, zon Eropah, Australia, Korea Selatan dan Sepanyol merekodkan penyusutan, kecuali China.

Penurunan IP bulan ke bulan bagi Malaysia adalah disebabkan jangkaan Nilai Jualan, Pembuatan (-1.7 peratus), Indeks Perusahaan Bursa Malaysia (-0.5 peratus, Import Benar Logam Asas Berharga dan Logam Bukan Ferus Lain (-1.0 peratus), Bilangan Syarikat Didaftar (-1.6 peratus), Bilangan Unit Kediaman yang Diluluskan Pembinaan (sifar peratus), Penawaran Wang Besar M1 (1.0 peratus) dan Import Benar Semi Konduktor (-1.1 peratus).

Mohd Uzir berkata, ujian larian koordinasi yang menggunakan data siri masa oleh Jabatan Perangkaan mendapati isyarat ketepatan untuk menjangkakan kemelesatan adalah 80 peratus.

Beliau memberikan contoh semasa Krisis Kewangan Asia 1998, IP memberi isyarat hala tuju ekonomi bagi tiga bulan ke hadapan.

Selain itu, ketika krisis ekonomi 'dotcom Bubble' 2002, IP memberi isyarat kemelesetan 10 bulan ke hadapan, manakala IP turut menjejaki Krisis Kewangan 2008, Krisis Hutang AS serta Krisis Hutang zon Eropah 2009 dan menjangkakan kemelesetan dua bulan ke hadapan.

Ekonomi Malaysia dijangka terjejas pada suku kedua berbanding suku ketiga berikutan pandemik itu dan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

"Sebahagian besar PKP adalah pada suku kedua. Pada suku pertama, ia bermula pada 18 Mac iaitu kira-kira dua minggu, namun, jika kita melihat pada suku kedua, pada Mei, kita telah mula melaksanakan PKPB," katanya.

Mohd Uzir berkata, peningkatan ekonomi bergantung kepada pertumbuhan sektor-sektor di Malaysia, dengan mengambil kira pelbagai faktor seperti faktor luaran dan permintaan yang konsisten.

"Ini yang perlu kita lihat sama ada pengukuhan ekonomi pada suku ketiga kelak akan berdasarkan pelaksanaan inisiatif oleh kerajaan," katanya.

Secara keseluruhannya, beliau berkata separuh kedua tahun ini adalah lebih baik berbanding separuh pertama.

"Ekonomi negara akan tumbuh dengan kadar bersesuaian jika 1.2 juta perniagaan kembali cergas seawal mungkin," katanya.

-BERNAMA

  • Lagi berita mengenai COVID-19

  • Berita Harian X