Rabu, 12 Februari 2020 | 9:50am
Gambar fail, calon Presiden Demokrat, Andrew Yang bercakap semasa mesyuarat perbandaran di Perry, Iowa pada Januari, 2020 lalu. - Foto AFP

Andrew Yang tamatkan usaha bertanding untuk presiden AS

WASHINGTON: Ahli perniagaan Andrew Yang akan menghentikan tawarannya untuk pencalonan Demokrat bagi Presiden Amerika Syarikat (AS), kata sumber kempen semalam.

Yang, 45, yang berkempen untuk jawatan presiden walaupun tidak mempunyai latar belakang politik, mengejutkan banyak pemerhati dengan melayakkan diri untuk perbahasan dan kekal dalam pertandingan lebih lama daripada beberapa ahli politik veteran.

Beliau adalah anak imigran berasal dari Taiwan yang berpendidikan Ivy, menawarkan diri sebagai presiden Asia-Amerika pertama, melancarkan pencalonannya pada tahun 2017 sebagai calon tidak dikenali.

Cadangan unik Yang, iaitu pendapatan asas universal yang akan membayar setiap rakyat Amerika sebanyak AS$1,000 (RM4,130) setiap bulan, adalah jawapannya kepada "revolusi perindustrian keempat", kebangkitan automasi yang menurutnya akan memusnahkan berjuta-juta pekerjaan pembuatan dan sebagai akibatnya, membuka jalan untuk Pilihan raya Donald Trump 2016.

"Donald Trump bukanlah penyebab semua masalah kita, dan kita membuat kesilapan ketika kita bertindak seperti beliau," kata Yang pada perbahasan Demokrat pada hari Jumaat.

"Beliau adalah gejala penyakit yang telah merebak dalam komuniti kita selama bertahun-tahun dan berabad." - REUTERS

Berita Harian X