Rabu, 12 Februari 2020 | 11:58am
80 peratus pendatang menjadi mangsa keganasan.
80 peratus pendatang menjadi mangsa keganasan.

Pendatang diperkosa, diperdagang tatkala Mexico, AS ketatkan kawalan sempadan

MEXICO CITY: Pendatang Amerika Tengah diculik, diperkosa dan diperdagangkan di Mexico kerana tatkala mereka berusaha memasuki Amerika Syarikat (AS) berikutan tindakan mogok imigresen, kata badan amal perubatan semalam.

Di bandar Nuevo Laredo, Mexico - dipisahkan dari AS oleh Rio Grande - hampir 80 peratus pendatang yang dirawat oleh Medecins Sans Frontieres (MSF) dalam tempoh sembilan bulan pertama tahun 2019 berkata, mereka telah menjadi mangsa keganasan, termasuk penculikan.

"Mereka diperlakukan seolah-olah mereka bukan manusia," Sergio Martin, penyelaras Mexico untuk MSF, memberitahu Yayasan Thomson Reuters.

"Mereka mengalami keganasan ... dan apa yang mereka dapati dalam perjalanan mereka adalah lebih banyak keganasan."

Mexico telah meningkatkan usaha menghentikan pendatang Amerika Tengah yang sering melarikan diri dari jenayah kekerasan dan kemiskinan untuk mencapai sempadan AS berikutan tekanan dari Presiden Donald Trump, yang mengancam untuk meletakkan tarif import ke atas barang-barangnya.

Ia telah mengerahkan Pengawal Kebangsaan untuk menghentikan pendatang yang menyeberang ke arah utara dan meningkatkan penahanan dan deportasi.

Pihak berkuasa imigresen dan kementerian dalam negeri Mexico tidak segera memberi maklum balas terhadap permintaan untuk memberi komen.

Presiden Andres Manuel Lopez Obrador mengatakan beliau mahu memohon undang-undang imigresen sambil menghormati hak asasi manusia migran.

AS telah menghantar 57,000 pendatang bukan Mexico kembali ke Mexico untuk menunggu permohonan suaka AS mereka, mengehadkan kriteria suaka dan membatasi bilangan tuntutan yang diterima setiap hari di setiap pelabuhan kemasukan.

Jurucakap Jabatan Keselamatan Dalam Negeri AS berkata, program untuk memelihara pencari suaka di Mexico, dikenali sebagai Protokol Perlindungan Migran atau MPP, disokong oleh kedua-dua kerajaan dan telah memberikan proses yang wajar kepada lebih dari 57,000 pendatang. - REUTERS

Kabinet Malaysia 2020

Berita Harian X