Rabu, 27 Mei 2020 | 10:20am
Donald Trump. (Foto/AFP)
Donald Trump. (Foto/AFP)

Twitter label ciapan Trump tidak berasas

SAN FRANCISCO: Twitter melabelkan dua ciapan Donald Trump sebagai 'tidak berasas' dan mengaitkan beliau cuba melakukan dakwaan palsu, semalam.

Twitter adalah rangkaian media sosial pertama yang berani menentang kandungan dimuat naik oleh Presiden Amerika Syarikat (AS) itu.

Langkah itu diambil selepas Trump menulis ciapan berbaur teori konspirasi yang menuduh salah seorang pengkritik medianya sebagai pembunuh.

Ia menyebabkan isteri mangsa yang terkilan dengan hantaran berkenaan, meminta Twitter menyekat 'pembohongan kejam" oleh pemimpin itu.

Laman Twitter turut mengeluarkan kenyataan bagi "memohon maaf" di atas ciapan berkenaan kerana ia menyebabkan hati keluarga mangsa terguris.

Bagaimanapun, dua ciapan Trump yang mengundang kemarahan juga pada Selasa lalu apabila beliau mengeluarkan pendapat tanpa bukti sahih apabila mengaitkan undian melalui pos akan menyebabkan berlakunya penipuan.

Di bawah ciapan itu, Twitter mengeluarkan hantaran dengan pautan "dapatkan fakta mengenai undian pos", sehingga pengguna media sosial lain turut mengeluarkan komen dakwaan itu sebagai tidak berasas.

Sejak sekian lama Trump menggunakan Twitter sebagai platform untuk menyebarkan teori konspirasi, maklumat palsu dan berbaur penghinaan kepada lebih 80 juta pengikutnya. –AFP

Berita Harian X