Ahad, 2 Februari 2020 | 10:08pm
Doktor Thailand telah berjaya mengatasi kes-kes yang teruk membabitkan coronavirus baharu dengan gabungan ubat-ubatan untuk selesema dan HIV. - Foto Reuters
Doktor Thailand telah berjaya mengatasi kes-kes yang teruk membabitkan coronavirus baharu dengan gabungan ubat-ubatan untuk selesema dan HIV. - Foto Reuters

Koktel flu, ubat HIV bantu memerangi coronavirus - doktor Thai

BANGKOK: Doktor Thailand telah berjaya mengatasi kes-kes yang teruk membabitkan coronavirus baharu dengan gabungan ubat-ubatan untuk selesema dan HIV, dengan hasil awal menunjukkan peningkatan yang besar 48 jam selepas menjalani rawatan, kata mereka semalam.

Doktor dari Hospital Rajavithi di Bangkok berkata, pendekatan baharu dalam rawatan coronavirus telah meningkatkan keadaan beberapa pesakit di bawah jagaan mereka, termasuk seorang wanita Cina berusia 70 tahun dari Wuhan yang diuji positif coronavirus selama 10 hari.

Rawatan ubat itu termasuk campuran ubat anti-HIV lopinavir dan ritonavir, digabungkan dengan ubat selsema oseltamivir dalam dos yang besar.

"Ini bukan penyembuhan, tetapi keadaan pesakit telah meningkat dengan baik. Dari diuji positif selama 10 hari di bawah rawatan kami, selepas menggunakan gabungan ubat ini, keputusan ujian menjadi negatif dalam masa 48 jam," Dr Kriangska Atipornwanich, pakar paru-paru di Rajavithi, memberitahu pemberita.

"Hasilnya bagus tetapi kami masih perlu melakukan lebih banyak kajian untuk menentukan bahawa ini boleh menjadi rawatan standard."

Pegawai kesihatan China telah membuat kajian ubat-ubatan HIV dan flu untuk melawan coronavirus.

Penggunaan ketiga-tiganya dalam koktel seolah-olah meningkatkan rawatan, kata doktor Thailand.

Seorang doktor lain mengatakan bahawa pendekatan yang sama dalam dua pesakit lain menyebabkan seseorang memaparkan beberapa reaksi alergi tetapi yang lain menunjukkan peningkatan.

"Kami telah mengikuti amalan antarabangsa, tetapi doktor meningkatkan dos salah satu ubat," kata Somsak Akkslim, ketua Jabatan Perkhidmatan Perubatan, merujuk kepada ubat Oseltamivir.

Thailand telah mencatatkan 19 kes coronavirus. Dalam kalangan pesakit Thailand itu, lapan telah pulih dan pulang manakala 11 masih dirawat di hospital. - REUTERS

Kabinet Malaysia 2020

Berita Harian X