Jumaat, 14 Februari 2020 | 7:30pm
Pelarian Rohingya berkumpul selepas bot mereka terbalik di Teluk Bengal, berhampiran Cox's Bazar, Bangladesh, pada Selasa. - Foto Reuters

48 etnik Rohingya ditahan di perairan Myanmar

PATHEIN: Sekurang-kurangnya 50 etnik Muslim Rohingya yang cuba melarikan diri dari kem pelarian di Bangladesh dan Rakhine, Myanmar ditahan di kawasan perairan oleh pihak tentera laut negara itu, hari ini.

Menurut pegawai tempatan, pihaknya bagaimanapun tidak mempunyai maklumat dari mana kumpulan itu memulakan perjalanan, namun besar kemungkinan mereka menyasarkan Malaysia atau Indonesia sebagai destinasi berikutan ramai etnik Rohingya menjadikan dua negara itu sebagai tempat perlindungan.

Ribuan etnik Rohingya terpaksa mengambil risiko tinggi dengan melarikan diri daripada kem pelarian di Bangladesh dan penindasan di Rakhine melalui laluan laut sejak beberapa tahun lalu.

Ketua kampung Myint Thein memberitahu AFP bahawa pihak tentera laut menahan 48 etnik Rohingya termasuk wanita dan kanak-kanak, selain lima individu disyaki penyeludup di laut pada petang Rabu sebelum wartawan melihat sendiri ketibaan kumpulan itu di Balai Polis bandar Pathein, pagi tadi.

"Kita tidak tahu tindakan bagaimana akan dibuat pihak berkuasa di Pathein," kata Myint Thein melalui panggilan telefon.

Kira-kira 740,000 etnik Rohingya melarikan diri dari Rakhine ke Bangladesh sebagai usaha menyelamatkan diri daripada tindakan kejam pihak ketenteraan pada 2017 yang kini dilihat semakin lemah dalam kem pelarian itu.

Manakala ratusan ribu lagi etnik itu masih berada di Rakhin, meneruskan kehidupan di bawah sekatan yang ketat dengan akses minimum terhadap penjagaan kesihatan, pendidikan dan peluang pekerjaan yang disifatkan pihak Amnesty International sebagai apartheid.

Penahanan kumpulan itu adalah tindakan terbaru melalui siri tangkapan sejak beberapa bulan ini susulan keadaan laut yang lebih tenang mendorong masyarakat Rohingya untuk mengambil risiko dalam aktiviti penyeludupan itu.

Pada Selasa, sekurang-kurangnya 15 pelarian Rohingya lemas apabila bot dengan lebih muatan yang sebahagian besarnya membawa wanita dan kanak-kanak tenggelam dalam cubaan untuk mendarat di Malaysia daripada Bangladesh. - AFP

Kemelut Kerajaan

Berita Harian X