X
Ahad, 24 Mei 2020 | 9:26pm
Ujian keberkesanan vaksin COVID-19 terhadap monyet di Thailand di dapati positif dan akan disusuli dengan ujian ke atas manusia. - Foto AFP
Ujian keberkesanan vaksin COVID-19 terhadap monyet di Thailand di dapati positif dan akan disusuli dengan ujian ke atas manusia. - Foto AFP

Thailand harap ujian vaksin COVID-19 terhadap manusia tahun ini

BANGKOK: Thailand memulakan percubaan vaksin COVID-19 terhadap monyet semalam selepas ujian ke atas tikus menunjukkan keputusan positif.

Pengarah Institut Vaksin Kebangsaan, Nakorn Premsri, berkata jika ujian ke atas monyet juga memberikan keputusan positif, percubaan terhadap manusia dapat dijalankan menjelang penghujung tahun ini atau awal tahun depan.

"Jika semua berjalan seperti yang dirancang, pengeluaran vaksin akan bermula tahun depan," katanya pada sidang media harian COVID-19, di sini hari ini.

Sementara itu, Pengarah Pembangunan Vaksin COVID-19 Universiti Chulalongkorn, Kiet Rakrungtham, berkata 10,000 dos vaksin akan dihasilkan untuk 5,000 sukarelawan bagi percubaan ke atas manusia.

"Vaksin ini akan dihasilkan oleh dua kilang. Kami jangka kilang pertama akan mengeluarkan vaksin (untuk percubaan ke atas manusia) menjelang Oktober," katanya.

Sementara itu, Thailand melaporkan sifar kes baharu positif dan kematian berkaitan COVID-19 dalam tempoh 24 jam lalu dengan angka kumulatif kekal pada 3,040 kes positif dan 56 kematian.

Ini adalah kali keempat bulan ini tiada kes baharu harian direkodkan di Thailand.

Penolong jurucakap Pusat Pentadbiran Situasi COVID-19, Dr Panprapa Yongtrakul, berkata setakat ini 63 kes masih dirawat di hospital dengan jumlah keseluruhan pesakit yang pulih dan dibenarkan pulang ialah seramai 2,921 orang.

Thailand adalah negara pertama melaporkan kes COVID-19 selepas virus itu pertama kali dikesan di Wuhan, China pada akhir tahun lalu. - BERNAMA

  • Lagi berita mengenai COVID-19

  • Berita Harian X