Ahad, 17 Disember 2017 | 12:02am

Tentera Korea Utara dipindahkan

SEOUL: Seorang tentera Korea Utara yang cedera parah selepas ditembak ketika melintasi sempadan menuju ke Korea Selatan sudah dipindahkan ke sebuah hospital tentera, kata seorang pegawai perisik Korea Selatan, hari ini.

Tentera Korea Utara, Oh Chong Song, 24, dipindahkan ke hospital tentera semalam dari pusat trauma di Hospital Universiti Ajou di selatan Seoul di mana dia dirawat akibat luka tembakan dan dua pembedahan sebelum ini.

"Oh sudah pun dipindahkan ke hospital tentera Korea Selatan dan perkhidmatan perisikan akan dijadualkan memproses soal siasat berkaitan keselamatan dengan bergantung kepada keadaan Oh," kata pegawai perisikan memberitahu Reuters.

Beliau turut enggan memberikan jadual spesifik soal siasat berkaitan Oh itu.

Oh cedera parah selepas ditembak oleh tentera Korea Utara ketika sedang melarikan diri melintasi sempadan menuju Korea Selatan pada November lalu.

Kemudian, tiga tentera Korea Selatan yang menyelamatkan Oh membawanya menaiki sebuah helikopter tentera, Black Hawk Amerika Syarikat (AS) dan bergegas memberikan rawatan pembedahan.

"Kakitangan pembedahan di Hospital Angkatan Tentera berterusan menyediakan penjagaan dan rawatan kepada Oh," kata seorang pegawai Kementerian Pertahanan Korea Selatan. - Reuters.

5052 dibaca
Berita Harian X