Sabtu, 19 Mei 2018 | 7:27am
TUJUH aktivis wanita berpengaruh, beberapa minggu sebelum larangan memandu untuk golongan wanita ditarik semula. - Reuters

Tujuh aktivis wanita ditahan pihak berkuasa Arab Saudi

DUBAI : Pihak berkuasa Arab Saudi menahan tujuh aktivis wanita berpengaruh, beberapa minggu sebelum larangan memandu untuk golongan wanita ditarik semula.

Pemantau Hak Asasi Manusia (HRW) dalam kenyataan mereka berkata, faktor penahanan itu tidak diketahui namun mereka pernah dimaklumkan oleh seorang aktivis pada September 2017 bahawa beliau telah diberi amaran untuk tidak membuat sebarang kenyataan kepada media.

"Amaran itu diberikan pada hari yang sama dengan pengumuman penarikan semula larangan memandu terhadap golongan wanita oleh pihak berkuasa Arab Saudi," kata badan pemantau berkenaan.

Antara aktivis ditahan sejak empat hari lalu termasuk Loujain al-Hathloul, Aziza al-Yousef dan Eman al-Nafjan yang sebelum ini lantang membantah larangan memandu serta undang-undang penjaga, iaitu peraturan mewajibkan golongan wanita mendapat kebenaran daripada bapa, abang, adik lelaki, suami atau anak lelaki sebelum membuat keputusan penting dalam hidup.

Ia termasuk pada perkara seperti membuat pasport antarabangsa, melancong ke luar negara, melanjutkan pelajaran ke luar negara atas biasiswa kerajaan, melangsungkan perkahwinan atau keluar dari penjara.

Pengarah Pemerhati Asia Barat, Sarah Leah Wilson berkata, kempen reformasi yang dilancarkan Putera Mahkota Mohammed Salman menimbulkan kegusaran di kalangan pejuang reformasi tulen Arab Saudi yang berani bersuara terhadap isu hak asasi manusia atau pemerkasaan wanita.

"Kelihatan di sini bahawa satu-satunya 'jenayah' yang dilakukan golongan aktivis ini ialah mahu wanita diberi kebenaran memandu lebih awal sebelum perkara berkenaan mendapat kebenaran Putera Mohammed Salman," katanya merujuk kepada putera mahkota paling berkuasa itu. - AFP

Berita Harian X