Selasa, 28 Julai 2020 | 8:21pm
Jurucakap WHO, Margaret Harris
Jurucakap WHO, Margaret Harris

Tiada bukti COVID-19 bermusim: WHO

GENEVA: Penyebaran COVID-19 tidak dipengaruhi oleh musim, kata Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) hari ini, memperingatkan terhadap kepercayaan palsu bahawa musim panas lebih selamat.

"Musim tampaknya tidak mempengaruhi penularan virus ini," kata jurucakap WHO, Margaret Harris kepada wartawan dalam taklimat maya.

Beliau menunjukkan bahawa beberapa negara yang paling terjejas ketika ini sedang mengalami musim yang berlainan.

Amerika Syarikat (AS), dengan hampir 148,000 kematian dan hampir 4.3 juta kes adalah negara yang paling teruk terjejas kini dalam musim panas, manakala negara kedua paling terjejas Brazil, yang mencatatkan lebih dari 87,000 kematian, kini dalam musim sejuk.

Namun, katanya 'nampaknya tetap ada pendapat mengatakan virus ini bermusim', dan COVID-19 akan muncul dalam gelombang.

Ini kerana, orang ramai keliru melihat pandemik melalui 'lensa selsema, kerana itulah cara selsema berlaku.'

"Apa yang perlu kita semua perhatikan adalah virus baharu... dan walaupun itu virus pernafasan dan walaupun virus pernafasan pada masa lalu cenderung melakukan gelombang bermusim yang berbeza ini, yang satu ini tingkah lakunya berbeza," kata Harris.

Daripada menjangkakan virus terbabit akan bertindak seperti virus lain yang biasa, beliau berkata orang ramai harus melihat apa yang sebenarnya diketahui mengenai cara menghentikan penularan COVID-19.

Katanya, apa yang berhasil adalah penjarakan fizikal, mencuci tangan, memakai pelitup muka di mana yang sepatutnya, selalu menutup mulut dan hidung ketika bersin dan batuk, tinggal di rumah ketika mengalami gejala, pengasingan kes dan pengasingan kontak.

"Tetapi pada masa ini, kita tidak melakukan itu, kerana orang ramai seperti telah menetapkan di kepala mereka bahawa ini adalah perkara bermusim dan mereka seperti cenderung ke arah... kepercayaan berterusan bahawa musim panas tidak menjadi masalah," kata Harris .

"Musim panas adalah masalah. Virus ini menyukai semua cuaca, tetapi yang sangat disukai adalah melompat dari satu orang ke orang lain ketika kita berhubungan rapat," kata Harris.

"Jangan beri peluang itu." - AFP

  • Lagi berita mengenai COVID-19

  • Berita Harian X