Jumaat, 27 April 2018 | 3:37pm
PELAKON, Nazim Othman. - Foto: Zunnur Al Shafiq

Nazim sedar diri

KUALA LUMPUR: Bukan sekadar sedar diri, pelakon, Nazim Othman, turut mengaku tidak boleh terlalu memilih tawaran lakonan yang dihulurkan kepadanya saat ini.

Tegas bintang Lara Aishah itu, berikutan industri seni tempatan yang agak kecil dan peluang pula terhad, dia tidak boleh bersikap cerewet.

Pelakon berusia 34 tahun itu berkata, ketika industri seni dilihat kurang memberangsangkan, dia perlu menerima apa saja tawaran jika dirasakan mampu melunaskan tanggungjawab berkenaan.

"Kalau ikutkan hati, memang saya mahu lebih memilih. Namun, kita kena berpijak di bumi nyata. Kita tahu, ruang dalam industri seni negara ini agak kecil dan peluang juga terhad. Jadi, kita terima apa saja tawaran yang datang, kecuali dua kerja yang tiba serentak.

"Walaupun karakter yang diberikan agak sama, seperti situasi dihadapi ketika ini, saya cuba mempelbagaikannya dari segi penggayaan watak," katanya ketika ditemui pada majlis pelancaran koleksi terbaru Decades, sempena ulang tahun ke-60 jenama Hush Puppies, di sini.

Nazim yang ketika ini masih terikat dengan penggambaran drama Mona Lisa berkata, dia juga tidak suka menjayakan beberapa kerja pada satu masa bagi mengelakkan timbulnya masalah kepada pihak lain.

Selepas menamatkan Mona Lisa, yang memakan masa lapan bulan untuk disiapkan, Nazim akan terbabit pula dengan drama, Terima Aku Seadanya, Mei depan.

Menyentuh bidang seni suara, Nazim yang pernah menyertai program Gempak Superstar 2016 berkata, dia perlu melupakan dunia nyanyian buat seketika.

"Kalau boleh, saya memang ingin serius dalam nyanyian. Namun, jadual lakonan yang padat menyukarkan saya untuk memberikan komitmen kepada bidang itu.

"Begitupun, masih ada pihak menawarkan peluang untuk saya merakamkan single. Cuma, saya perlu menangguhkannya dulu. Banyak perkara harus difikirkan ketika ini, jadi biarlah saya fokus pada lakonan dulu," katanya.

Mengenai perubahan sikapnya yang dilihat lebih terbuka menerima kritikan netizen, Nazim berkata, dia sudah lali dengan industri hiburan dan harus menerima hakikat ada orang tidak menyukainya.

"Dulu, mungkin saya sensitif apabila ada yang mencuit, tetapi kini lebih terbuka untuk berdepan situasi sebegitu. Saya tak kisah orang nak cakap apa sekalipun. Saya ambil apa saja kritikan yang dilihat positif bagi memperbaiki diri," katanya.

Berita Harian X