Khamis, 16 Mei 2019 | 9:00am
NABILA berbangga melihat kesungguhan Keisha menjayakan aktiviti amal di Kemboja. Foto IG Nabila Huda
NABILA berbangga melihat kesungguhan Keisha menjayakan aktiviti amal di Kemboja. Foto IG Nabila Huda

Nabila bawa anak sertai kembara amal di Kemboja

KUALA LUMPUR: Sambutan hari kelahiran anaknya, Keisha Laila yang kesembilan, Ahad lalu diraikan pelakon berkarakter, Nabila Huda sedikit berbeza.

Mengambil keberkatan Ramadan, Nabila membawa anak kesayangannya itu ke Kemboja untuk menyertai kembara amal dengan menyelami kehidupan masyarakat Islam di negara itu.

“Selain dapat merasai pengalaman berpuasa di tempat orang, saya mahu mendidik Keisha supaya tidak lupa membantu insan yang kurang bernasib.

“Kebetulan, saya pernah mengunjungi sebuah perkampungan di sana, jadi saya menghubungi semula kenalan untuk melunaskan misi amal ini.

“Di samping bercuti, saya berharap Keisha dapat belajar menghargai erti kehidupan dengan melihat kesusahan orang lain,” katanya.

Nabila yang berkunjung ke negara itu Isnin lalu berkata, Keisha begitu teruja mengikuti beberapa aktiviti yang disusun, termasuk penjagaan kebersihan, selain menyediakan hidangan berbuka puasa.

“Kami mengajar kanak-kanak di perkampungan terbabit kepentingan menjaga kebersihan dengan menyediakan keperluan seperti ubat membasmi kutu.

“Meskipun berdepan masalah komunikasi kerana berbeza bahasa, saya tetap berusaha memberi penerangan menggunakan isyarat dan lenggok tubuh. Alhamdulillah, mereka menerima kedatangan kami dengan tangan terbuka,” katanya.

Nabila atau nama penuhnya, Nabila Huda Suhaimi, 35, berkata, dia juga tidak dapat melupakan pengalaman ketika mahu berangkat ke negara itu, Isnin lalu.

“Suami, Izwan Johar terpaksa menangguhkan perjalanan ke Kemboja kerana barangan yang mahu dibawa melebihi had berat yang dibenarkan.

“Dia hanya bertolak, kelmarin kerana perlu menguruskan barangan yang ditinggalkan. Memang mencabar kerana suami sepatutnya memandu ke kawasan kampung yang agak terpencil itu.

“Syukur kerana rakan baik saya, Niesa Khalil sanggup mengambil alih tugas itu dan memberanikan diri memandu dan meredah gelap untuk sampai ke kampung itu.

“Walaupun hampir bergadai nyawa, apatah lagi rombongan kami semuanya wanita, pengalaman ini akan saya kenang sampai bila-bila,” katanya.

Nabila berkata, dia puas melihat wajah penduduk kampung yang begitu berselera menjamah hidangan yang disajikan ketika berbuka puasa.

“Sudah lama saya berhasrat untuk memasak dan menjamu mereka yang memerlukan. Walaupun penat, usaha saya itu berbaloi apabila mereka begitu berselera menikmati hidangan yang disediakan,” katanya.

Bagi merasai sendiri pengalaman hidup di kawasan pedalaman, Nabila dan keluarga memilih untuk tinggal bersama penduduk di kampung terbabit.

Kabinet Malaysia 2020

Berita Harian X