Jumaat, 17 Mei 2019 | 3:17pm
BELLA menyifatkan perpisahannya dengan Aliff tidak akan menjarakkan Ayden dengan keluarga bekas suaminya. Foto IG Bella Astillah
BELLA menyifatkan perpisahannya dengan Aliff tidak akan menjarakkan Ayden dengan keluarga bekas suaminya. Foto IG Bella Astillah

'Saya takkan pisahkan Ayden dengan bapanya'

KUALA LUMPUR: Bekas isteri Aliff Aziz, Bella Astillah, menegaskan tidak akan sesekali memutuskan hubungan ayah dengan anaknya, walaupun mereka sudah berpisah.

Katanya, Aliff dan keluarganya tidak perlu takut kerana apa juga yang terjadi, Aliff tetap ayah kepada anak tunggal mereka, Mohamad Ayden Adrean.

“Jangan bimbang, saya tidak membenci Aliff, malah dia tetap ayah anak kami. Saya takkan jauhkan dia dengan Ayden,” katanya.

Semalam, Aliff melafazkan cerai talak satu terhadap Bella atau nama sebenarnya, Dayang Nabellah Awang Astillah, 25, di Mahkamah Rendah Syariah Wilayah Persekutuan, di sini.

Permohonan cerai itu difailkan Bella selaku plaintif pada 21 Mac lalu mengikut Seksyen 47 Enakmen Undang-Undang Keluarga Islam (Wilayah Persekutuan) 1984.

Pasangan itu mendirikan rumah tangga pada 9 September 2016 dan dikurniakan seorang cahaya mata.

Ditanya sama ada dia berdendam dengan pelakon dan penyanyi itu, Bella berkata, segala perbuatan Aliff terhadapnya sudah dimaafkan.

“Dia pernah menjadi sebahagian daripada hidup saya. Saya maafkan dia berulang kali kerana kita manusia biasa.

“Kalau saya yang bersalah, saya tentu mahu dimaafkan. Namun, sebagai manusia, jauh di sudut hati saya tetap sedih.

“Cuma harapan saya, perpisahan ini dapat mengubah Aliff dan menjadikan dirinya lebih baik. Kita doa yang baik-baik,” katanya.

Sementara itu, ibu Aliff, Siti Hafiza Sheikh Mohamad pula menulis tanda pagar, #tiadatalakantaraayahdananak menerusi entri di laman sosial, sekali gus mengharapkan, perpisahan tidak menjarakkan hubungan Aliff dengan anaknya.

Katanya, di sebalik ujian dan kesukaran yang dilalui, kehadiran Ayden, 2, disifatkan sebagai kurniaan terbaik Allah.

“Ayden sentiasa menjadi cahaya hidup kami, walaupun tidak dapat bertemunya dengan lebih kerap pada masa akan datang.

“Umi Wan dan Tok Ayah akan sentiasa mendoakan Ayden dari jauh supaya menjadi insan yang hebat nanti. Kami semua sayang Ayden, terutama Daddy (Aliff). Semoga Ayden membesar dengan sihat dan sentiasa bahagia,” luahnya di Instagram.

Dalam entri yang dikongsi itu, selain tanda pagar #tiadatalakantaraayahdananak, dia turut meletakkan #tiadatalakantaracucudanatuksertaninda bersama gambar cucunya.

Berita Harian X