Rabu, 20 November 2019 | 9:00am
Nana lebih memberi tumpuan kepada karier dan membesarkan anak daripada memikirkan soal jodoh. Foto NSTP Surianie Mohd Hanif
Nana lebih memberi tumpuan kepada karier dan membesarkan anak daripada memikirkan soal jodoh. Foto NSTP Surianie Mohd Hanif

'Cakaplah selagi tak sentuh keluarga'

KUALA LUMPUR: Sembilan tahun mengharungi hidup sebagai ibu tunggal, Siti Nordiana mengaku belum masanya dia memikirkan soal berkahwin.

Siti Nordiana yang mesra disapa Nana memberitahu, dia lebih banyak memikirkan karier dan tanggungjawab membesarkan anak lelaki, Mohammad Rayyan Nakhaie, 11, yang bakal meniti alam remaja.

“Saya mesti kuat menggalas status ibu tunggal. Belum masanya untuk saya memikirkan soal kahwin secara serius. Ini kerana ia memerlukan kita bersedia dalam aspek fizikal dan mental.

“Saya sering berdoa kepada Allah untuk menjauhkan diri ini daripada lelaki yang bukan jodoh saya. Insya-Allah, apabila sampai masanya, tibalah jodoh saya.

“Sekarang, fokus saya adalah anak dan kerjaya seni,” katanya kepada BH Online.

Nana mengaku ada jejaka yang menyatakan hasrat untuk berkenalan.

“Memang ada pihak menyatakan hasrat untuk berkenalan. Namun, tumpuan saya kembali kepada kerjaya dan membesarkan anak,” katanya.

Penyanyi yang popular dengan lagu duet Satukan Rasa bersama Khai Bahar itu mengaku gusar dengan penerimaan keluarga bakal mentua berhubung status dirinya, andai bertemu jejaka pilihan hati.

Tambahnya, sebagai wanita matang, dia tidak boleh ambil mudah soal cinta kerana banyak hati perlu dijaga.

“Saya tidak ralat biarpun status menjadi bualan hangat. Ini kerana saya menerima dengan hati terbuka. Selagi apa yang disiarkan atau diperkatakan tidak merosakkan periuk nasi dan nama baik keluarga, saya baik-baik sahaja.

“Lagipun kita sebagai manusia tidak dapat menutup mulut individu lain. Jika ada yang meninggalkan aura negatif dan sebagainya, saya akan ‘block’ (sekat). Lebih senang agar tidak menjejaskan minda,” katanya.

Nana yang popular dengan lagu Terus Mencintai pernah mendirikan rumah tangga dengan pelakon, Allahyarham Faizal Yusof pada 2006, namun bercerai tiga tahun kemudian.

Kabinet Malaysia 2020

Berita Harian X