Selasa, 26 Mei 2020 | 11:00am
Tidak dapat pulang ke Kuching akibat larangan rentas negeri, Dayang berkongsi foto bersama ayah dan anak saudara pada 1 Syawal. Semalam, Dayang menjayakan showcase virtual di YouTube. Foto IG Dayang Nurfaizah
Tidak dapat pulang ke Kuching akibat larangan rentas negeri, Dayang berkongsi foto bersama ayah dan anak saudara pada 1 Syawal. Semalam, Dayang menjayakan showcase virtual di YouTube. Foto IG Dayang Nurfaizah

Dayang lega konsert virtual 'menjadi'

KUALA LUMPUR: Dayang Nurfaizah menyifatkan showcase virtual yang dijayakan di YouTube, semalam, sebagai pengalaman tidak dapat dilupakan sepanjang dua dekad bergelar anak seni.

Biarpun ringkas, namun, Dayang atau nama penuh, Dayang Nurfaizah Awang Dowty menyifatkan projek hasil kerjasama Indigital Music, Donna dan Hot FM itu sangat mencabar.

"Penggambaran persembahan itu dilakukan di rumah Dayang. Tidak mudah kerana Dayang perlu merakam visual sendiri.

"Mujur dibantu anak saudara untuk memainkan muzik. Kalau tidak, memang tak cukup tanganlah hendak mengendalikannya.

"Walaupun mencabar tetapi Dayang seronok. Projek ini suatu pengalaman paling menarik buat Dayang sejak menjadi penyanyi," katanya kepada BH Online.

Beraksi kira-kira 30 minit dengan mendendangkan lima lagu melalui laman YouTube rasmi Indigital Music, pastinya tidak memadai buat peminat tegar Dayang.

Namun, Dayang berjanji itu bukanlah showcase dari rumah terakhirnya.

"Memang ramai peminat beritahu tak puas hati. Ini adalah permulaan dan cara Dayang untuk menghiburkan mereka sempena Hari Raya.

"Insya-Allah, kalau ada rezeki atau peluang, kita akan buat dalam skala yang lebih besar lagi," katanya yang tidak dapat pulang beraya di Kuching, Sarawak berikutan penularan COVID-19.

Pada persembahan itu, Dayang mendendangkan lagu yang pernah bertanding di pentas Anugerah Juara Lagu (AJL) iaitu Di Pintu Syurga, Tak Pernah Menyerah, Separuh Matiku Bercinta dan Lelaki Teragung.

Dayang turut mendendangkan sebuah lagu Hari Raya berjudul Dari Jauh Ku Pohon Maaf yang pernah dipopularkan Allahyarham Datuk Sudirman Arshad.

Selain sesi soal jawab dan tayangan visual mengimbau persembahan Dayang di AJL, penonton disajikan dengan temubual bersama beberapa pengamal media mengenai pandangan mereka terhadap Dayang.

Berita Harian X