Ahad, 24 Mei 2020 | 10:39am
KENANGAN Abu Zarim ketika menyambut raya di Perancis tahun lalu. Gambar ihsan Abu Zarim
KENANGAN Abu Zarim ketika menyambut raya di Perancis tahun lalu. Gambar ihsan Abu Zarim

Rai Syawal di bumi Perancis

Menyambut Syawal di perantauan khususnya di luar negara yang jauh daripada sanak-saudara dan sahabat-handai, khususnya ketika seluruh dunia berdepan dengan pandemik COVID-19, ternyata amat berbeza.

Segala-galanya berubah, malah mereka perlu mematuhi prosedur operasi standard (SOP) dan yang pasti tiada kunjung-mengunjung dalam jumlah yang ramai.

Ramai rakyat Malaysia, umpamanya yang berada di perantauan untuk tujuan bekerja, melanjutkan pelajaran atau berniaga bagi mencari rezeki menganggap 'alah bisa tegal biasa'.

Bagi usahawan pelancongan, Abu Zarim Mohamad, 28, berasal dari Melaka yang menetap di Perancis, sejak tujuh tahun lalu merasai suasana itu apabila negara itu adalah antara 10 negara dunia yang terjejas teruk akibat COVID-19.

Beliau mengakui sambutan Syawal sebagai anak perantau pada tahun ini terpaksa disambut ala kadar bagi menjaga keselamatannya dan seisi keluarga.

Abu Zarim Mohamad, berkata situasi semasa agak membimbangkan kerana mereka menetap di bandar raya Besancon yang dikategorikan sebagai zon merah COVID-19.

Beliau berkata, Syawal tahun ini cukup berbeza berikutan terdapat banyak sekatan oleh kerajaan Perancis bagi menangani wabak pandemik berkenaan.

SAMBUTAN lebaran di Perancis bersama pelajar Malaysia, tahun sebelum ini. Foto ihsan Abu Zarim
SAMBUTAN lebaran di Perancis bersama pelajar Malaysia, tahun sebelum ini. Foto ihsan Abu Zarim

Amalan Syawal yang biasanya dilakukan Abu Zarim bersama isteri, Aishah Ismail dan lima anaknya pada pagi raya pertama Syawal terpaksa dirombak memandangkan amalan ziarah dihadkan dengan kemungkinan besar masjid ditutup untuk mengerjakan solat sunat hari raya.

"Setakat ini, Masjid Al-Fath yang biasa dikunjungi untuk melaksanakan solat sunat Aidilfitri raya masih ditutup.

"Manakala, bagi amalan ziarah pada hari raya pula dihadkan kepada 10 orang bagi setiap pertemuan.

"Jadi ada beberapa perkara yang kami perlu rancang semula antaranya menyusun jadual bagi warga Malaysia di sana yang ingin datang beraya nanti," katanya.

Abu Zarim berkata, memandangkan beliau antara warga Malaysia yang paling lama menetap di bandar raya itu, jadi saban tahun rumahnya menjadi tumpuan khususnya bagi mahasiswa yang ingin turut merasai kemeriahan Syawal di perantauan.

"Kebiasaannya kumpulan pelajar Malaysia di sini akan berbincang terutama melakukan agihan tugas dan datang beraya di rumah saya dengan membawa menu raya masing-masing.

"Mereka memasak sendiri semua hidangan dan antara menu wajib termasuk lontong, rendang dan nasi himpit," katanya.

Beliau berkata, sebelum ini Ramadan dan Aidilfitri disambut sangat meriah dengan pelbagai majlis termasuk kenduri meraikan kedatangan bulan puasa, iftar dan ziarah Syawal.

TETAMU daripada pelbagai negara mengunjungi kediaman Abu Zarim ketika menyambut Syawal, tahun lalu. Gambar ihsan Abu Zarim
TETAMU daripada pelbagai negara mengunjungi kediaman Abu Zarim ketika menyambut Syawal, tahun lalu. Gambar ihsan Abu Zarim

Beliau berkata, jumlah umat Islam yang tinggal di bandar raya itu agak ramai dengan kebanyakannya dalam kalangan mereka berasal dari Turki dan Arab Saudi.

Ia sedikit sebanyak menambahkan lagi kemeriahan Syawal khususnya di pagi raya apabila kumpulan umat Islam ini hadir beramai-ramai untuk menunaikan solat sunat Aidilfitri.

"Rutin saya pada pagi Syawal adalah solat sunat hari raya di Masjid Al Fath di Avanee, Besancon.

"Selepas itu ia diteruskan dengan amalan kunjung-mengunjung yang majoritinya diatur oleh pelajar Malaysia di sini," katanya.

Abu Zarim berkata, komuniti Malaysia yang berada di bandar raya berdekatan termasuk di Besancon, Montbeliard dan Belfort turut menghadiri sambutan Syawal untuk diraikan bersama-sama.

Bahkan, pihak kedutaan Perancis menetapkan satu hari untuk meraikan hari raya bersama seluruh rakyat Malaysia di negara itu.

Abu Zarim yang menetap di Perancis sejak tahun 2011 berkata, walaupun kerinduan untuk menyambut Syawal di kampung halaman membuak-buak, ukhuwah bersama pelajar Malaysia di bumi Perancis yang utuh sedikit sebanyak melenyapkan perasaan sayu beraya sebagai di perantau.

"Apabila berada di perantauan dan jauh dari kampung halaman tentunya perasaan rindu dengan keenakan juadah dan kemeriahan Syawal di negara sendiri.

"Bagaimanapun, memandangkan saya dan isteri adalah satu-satunya rakyat Malaysia yang sudah berkeluarga di bandar raya Besancon, jadi kami mengambil tanggungjawab sedaya upaya membantu pelajar kita di sini supaya raya mereka lebih bermakna," katanya.

Abu Zarim berkata, dalam keadaan Perancis masih dilanda wabak COVID-19, beliau tetap melakukan persiapan serba sederhana untuk menyambut 1 Syawal.

Katanya, walaupun kerajaan Perancis baru sahaja membenarkan sekolah dibuka semula, pada 18 Mei lalu selepas ditutup akibat COVID-19.

"Tetapi saya masih belum menghantar anak ke sekolah kerana bimbang terhadap aspek keselamatan dan kesihatan.

"Justeru, masa yang ada di rumah dimanfaatkan untuk kami anak-beranak membuat beberapa jenis kuih raya .

KETIKA bersolat Aidilfitri di Perancis. Gambar ihsan Abu Zarim
KETIKA bersolat Aidilfitri di Perancis. Gambar ihsan Abu Zarim

"Saya turut menghubungi sahabat Muslim yang tinggal di sekitar bandar raya ini untuk mendapatkan maklumat terkini mengenai sambutan Aidilfitri tahun ini," katanya.

Mengenai pengalamannya COVID-19, Abu Zarim berkata, pada awalnya, rakyat Perancis masih menjalani kehidupan seperti biasa kerana mereka merasakan kemungkinan risiko terkena jangkitan adalah rendah memandangkan virus berkenaan bermula di China.

"Bagaimanapun, ramai mula panik apabila angka kematian mencapai 1,000 orang.

"Waktu itu berlaku pembelian panik dan kami sekeluarga turut terkesan kerana stok makanan yang terhad.

"Tetapi saya memilih untuk kekal di rumah kerana tidak mahu bersesak-sesak membeli barang keperluan dan menambah risiko dijangkiti virus ini," katanya.

Tambahnya, tempoh perintah berkurung, di Perancis bermula pada 17 Mac terus berlanjutan sehingga 11 Mei lalu.

"Pergerakan sangat terhad dengan kawalan diperketatkan, cuma tidak sehebat Malaysia, yang pengurusan krisis COVID-19 dilihat sangat kemas.

"Jika dibandingkan dengan Perancis, di sini agak longgar, tambahan pula rakyat mereka terdiri daripada pelbagai latar belakang termasuk warga emas, golongan pelarian selain imigran dari negara miskin.

"Semua ini memberi kesan terhadap arahan yang dikeluarkan oleh kerajaan, malah penerimaan sebahagian mereka agak tidak serius.

"Tidak hairanlah mengapa kadar kes dan kematian cukup tinggi, selain jumlah rakyat mereka sendiri agak ramai, sekitar 67 juta," katanya.

Berita Harian X