Jumaat, 14 Jun 2019 | 11:00am
Dalam keghairahan penganjuran majlis kenduri kahwin dan sambutan rumah terbuka, perlulah berpada-pada agar tidak berlaku pembaziran makanan. - Foto hiasan

Bazir makanan di rumah terbuka

Bahang kemeriahan sambutan Aidilfitri masih lagi terasa dan suasana ini pastinya akan berlanjutan sehingga ke penghujung Syawal. Malah, kemeriahan Syawal lebih berganda apabila ramai yang mengambil peluang untuk mengadakan majlis kenduri kahwin.

Tidak kurang juga, penganjuran rumah terbuka oleh agensi kerajaan, badan korporat dan orang perseorangan sepanjang Syawal ini memeriahkan lagi suasana. Namun, dalam keghairahan penganjuran majlis kenduri kahwin dan sambutan rumah terbuka ini, perlulah berpada-pada agar tidak berlaku pembaziran makanan.

Bagi pihak penganjur, mereka perlu memastikan penyediaan juadah adalah memadai dengan jumlah jemputan. Begitu juga dengan tetamu yang hadir, mereka sewajarnya tidak rambang mata dan perlu bijak mengawal nafsu untuk meng-ambil juadah yang dihidangkan sekadar mampu untuk dihabiskan sahaja supaya tidak berlaku pembaziran.

​Hal ini penting untuk diberi perhatian oleh kita. Islam amat melarang umatnya melakukan pembaziran sehingga Allah SWT menyifatkan orang yang suka membazir sebagai saudara syaitan. Allah SWT berfirman bermaksud: ‘Sesungguhnya orang yang melakukan pembaziran adalah saudara-saudara syaitan, sedangkan syaitan itu pula adalah makhluk yang sangat kufur kepada Tuhannya” (Surah al-Isra’, ayat 27).

​Dalam ayat yang lain, Allah SWT menggariskan panduan kepada manusia dalam soal makan dan minum supaya tidak berlaku pembaziran. Firman-Nya yang bermaksud: ‘…dan makanlah serta minumlah dan jangan pula kamu berlebih-lebihan. Sesungguhnya Allah tidak suka orang yang berlebih-lebihan” (Surah al-A’raf, ayat 31).

​Oleh yang demikian, setiap daripada kita perlu menjauhi sifat membazir kerana tabiat ini bukan sahaja amalan syaitan, malah merugikan diri sendiri dan negara. Pernahkah kita terfikir, lambakan sisa makanan yang dibazirkan memberi kesan buruk ke atas alam sekitar?

Gas rumah hijau

Sisa makanan yang dibuang ke tapak pelupusan sampah misalnya, akan melalui proses pereputan yang seterusnya menyumbang kepada penghasilan gas rumah hijau. Dianggarkan, penghasilan gas rumah hijau dari tapak pelupusan sampah sebanyak 12 peratus daripada jumlah keseluruhan penghasilan gas rumah hijau di Malaysia.

Sisa makanan yang mereput di tapak pelupusan sampah juga punca utama pelepasan gas metana. Gas ini didapati 21 kali ganda berbahaya daripada gas karbon dioksida dan menjadi gas perosak lapisan ozon yang utama.

Gas berbahaya ini menyumbang kepada perubahan iklim dunia dan pemanasan global. Sisa makanan yang dibuang ke tapak pelupusan sampah juga menjadi penyumbang kepada pencemaran udara. Selain bau busuk sisa makanan, gas metana yang terhasil daripada proses pereputan sisa makanan di tapak pelupusan sampah juga boleh menyebabkan berlakunya letupan jika dibiarkan terkumpul dalam permukaan tanah yang tertutup.

Letupan atau kebakaran yang berlaku di tapak pelupusan akan menyebabkan jerebu dan membawa kepada kemerosotan jarak penglihatan akibat daripada asap kebakaran itu. Udara yang tercemar ini boleh menjejaskan tahap kesihatan awam.

Selain itu, sisa makanan yang dibuang ke tapak pelupusan sampah boleh menyebabkan berlakunya pencemaran ke atas sumber air. Air yang tercemar akan mengalir dari tapak pelupusan sampah, seterusnya masuk ke dalam sumber air bawah tanah.

Air hujan yang mengalir di tapak pelupusan sampah pula akan membawa sebahagian besar bahan cemar daripada sisa makanan, seterusnya mengalir ke sistem perparitan dan sungai. Ini akan menyebabkan ekosistem sungai tercemar dan menyumbang kepada kemerosotan kualiti air sungai, yang akhirnya akan menjejaskan hidupan akuatik yang menghuni di dalam ekosistem berkenaan.

Pengurusan sisa makanan yang tidak sistematik pula boleh menyebabkan jangkitan penyakit seperti penyakit kulit akibat daripada sentuhan secara fizikal dengan sisa berkenaan.

Kehadiran tikus di kawasan tapak pelupusan sampah pula boleh menyebarkan penyakit berbahaya seperti kencing tikus. Pembaziran makanan bukan sahaja memberi kesan ke atas alam sekitar dan kesihatan, sebaliknya turut membabitkan isu pembaziran perbelanjaan harian dan isi rumah serta implikasi kos kepada negara.

Sisa makanan yang dibuang di tapak pelupusan sampah perlu diproses untuk dilupuskan. Pada masa ini, tapak pelupusan sisa pepejal sedia ada di Malaysia adalah 296. Bagi mengurus dan menyelenggara tapak pelupusan berkenaan, kerajaan terpaksa memperuntukkan kos yang tinggi saban tahun.

Didapati, kos perbelanjaan RM1.3 bilion diperlukan setiap tahun untuk pengurusan sisa pepejal di beberapa negeri di Malaysia. Malahan, ekoran pembaziran makanan kerajaan terpaksa memperuntukkan kos melebihi RM2 bilion untuk pengurusan sisa pepejal pada 2017 sahaja.

Bekalan makanan negara terjejas

Pembaziran makanan secara berterusan juga boleh mengakibatkan jaminan bekalan makanan negara terjejas. Apabila situasi ini berlaku, maka permintaan terhadap bekalan makanan juga akan meningkat. Hal ini menyebabkan negara akan menjadi terlalu bergantung kepada import makanan bagi menampung permintaan yang tinggi.

Ini sekali gus menyebabkan defisit import meningkat dan mendedahkan negara kepada ancaman keselamatan bekalan makanan.

Usaha mengurangkan pembaziran makanan akan menjadi lebih berkesan sekiranya bermula dengan kita sebagai seorang pengguna. Ambillah makanan secara berpada-pada supaya tiada juadah yang dibazirkan kerana setiap suap yang dibuang mampu mengenyangkan mereka yang terpaksa berlapar disebabkan oleh kemiskinan dan kekurangan makanan.

Paling penting, tindakan kita sebagai individu dalam mengelakkan pembaziran makanan mampu menyelamatkan alam sekitar.

Penulis adalah Felo Pusat Kajian Sains dan Alam Sekitar, Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM)

Berita Harian X