Selasa, 15 Disember 2015 | 7:00am

Bursa Malaysia galak budaya melabur generasi muda

DI sebalik wajahnya yang ceria, tidak ramai yang mengetahui tanggungjawab berat yang dipikul Ketua Pegawai Eksekutif Bursa Malaysia Bhd, Datuk Tajuddin Atan dalam memastikan pasaran bursa tempatan kekal menarik, lancar, teratur dan adil.

Beliau yang mula menerajui Bursa Malaysia pada 2011, melaksanakan transformasi dalam operasi bursa, yang mana menyaksikan pasaran bursa tempatan kini lebih dinamik dan berdaya tahan. Transformasi itu turut menyaksikan prestasi kewangan Bursa Malaysia sebagai syarikat senaraian awam kini semakin kukuh.

Ikuti siri akhir temu bual eksklusif wartawan BH, Mahanum Abdul Aziz bersama beliau yang mengulas mengenai rancangan selanjutnya pengendali bursa tempatan itu dalam memastikan pasaran saham tempatan kekal dinamik, teratur dan adil.

Ketua Pegawai Eksekutif Bursa Malaysia Bhd, Datuk Tajuddin Atan. - Foto Nur Adibah Ahmad Izam

Soalan: Apa yang dilakukan selanjutnya oleh Bursa Malaysia selain mendekati golongan muda kerana kita melangkah ke tahun 2020?

Jawapan: Kami memperkemaskan keperluan kerana bursa perlu menjadi tempat untuk meraih modal dan juga tempat melabur. Antara perkara yang telah dilaksanakan dengan baik ialah menjaga syarikat yang kukuh. Namun, Malaysia mempunyai banyak keperluan untuk perusahaan kecil dan sederhana (PKS). Mungkin ini satu ruang yang boleh kami lihat untuk membangunkan keperluan untuk PKS dalam meraih modal dengan menembusi pasaran modal.

Yang kedua ialah transaksi merentasi sempadan. Dalam memastikan kemapanan untuk tempoh yang panjang, kita telah melihat syarikat di Malaysia yang menjadi juara domestik dan seterusnya kini menjadi jaguh serantau. Adalah menjadi peranan kami menyokong dan membantu perniagaan mereka merentasi sempadan.

Kemudian kami juga perlu membenarkan pertumbuhan dan pengembangan di dalam rantau ini, dengan memanfaatkan kekuatan ekonomi ASEAN dan potensi pertumbuhan ASEAN yang mempunyai jumlah penduduk lebih 600 juta dan jumlah golongan muda yang tinggi. Kita boleh menggunakan tema 'Truly Asia'.

Jika kita mahu melabur di ASEAN, mereka akan datang ke Malaysia. Dengan berbuat demikian, kita bukan saja meningkatkan capaian tetapi kita perlu menjadi tempat tumpuan produk dan perkhidmatan di rantau ini.

Kita perlu mengenal pasti dan membina saluran bagi golongan muda untuk masa hadapan. Dulu kita bercakap mengenai keterangkuman kewangan, dengan bahasa mudahnya ialah membuka akaun simpanan. Kemudian kita bercakap untuk meningkatkan dan membudayakan simpanan, yang bermaksud menggalakkan penyimpanan wang.

Tahap kitaran selanjutnya dalam negara maju ialah anda mempunyai bahagian dalam pelaburan. Sebagai contoh, ketika saya bekerja di New York dulu, saya bertanya kepada rakan sekerja saya di sana, apa yang mereka lakukan dengan bonus yang diterima selain membayar bil dan keperluan lain. Mereka menjawab, selain menggunakan untuk bercuti, mereka akan melabur dalam pasaran saham sebahagian daripada jumlah bonus itu. Ini mengejutkan saya, dan menjadi impian saya iaitu setiap orang mempunyai akaun CDS di sini. Tidak perlu melabur dengan jumlah yang tinggi, beli 100 saham sudah cukup. Jadi, untuk mencapai impian ini, kami perlu mewujudkan budaya pelaburan dikalangan golongan muda.

Bagi mengembangkannya, ganjaran untuk penyedia perkhidmatan seperti bursa, broker dan unit amanah perlu berdasarkan prestasi. Macam sekarang ini, unit amanah, kenakan caj tahunan meskipun dana tidak mencatatkan prestasi yang baik, ia tidak seharusnya berlaku.

Jadi, jika perkara sebegini dapat diselesaikan, anda akan melihat peningkatan daya saing, inovasi akan bermula kerana ia berdasarkan prestasi. Itu adalah perjalanan selanjutnya dan kami mahu berubah ke arah itu walaupun ia bukanlah perkara yang mudah.

S: Kisah Malaysia adalah kisah ASEAN. Beritahu dunia ASEAN+Malaysia berbanding Malaysia-Malaysia?

J: Aspirasi kami adalah bila pelabur datang ke ASEAN, mereka juga akan datang ke bursa. Kami akan terus memantau pertumbuhan pasaran modal. Kami perlu ke luar dan menyatakan cerita pasaran modal Malaysia berdasarkan fakta.

Terdapat persepsi yang mengatakan pasaran kita tidak menarik. Bila pasaran meningkat, pasaran kita tidak bergerak sepantas yang mungkin. Ia adalah kerana pasaran kita mempunyai 'beta' rendah. Bila pasaran jatuh, pasaran kita tidak jatuh dengan pantas. Mereka berkata, dengan perkiraan yang sama, pasaran saham kita adalah selamat.

Justeru, semua percaya bahawa asas pasaran saham kita kukuh kerana kita menghasilkan dividen yang baik. Ia akan terus mengukuh dengan ekonomi yang berkembang. Pasaran Malaysia dikelaskan oleh FTSE sebagai pasaran baharu muncul maju (Advanced Emerging Market). Ramai orang bertanggapan anda mungkin mengambil risiko di dalam pasaran berkenan. Tetapi ia adalah sebaliknya untuk pasaran kita.

Risiko kita menyamai risiko pasaran maju kerana tadbir urus korporat kita adalah yang tertinggi di rantau ini jika tidak pada peringkat dunia. Jadi, dari perspektif profil risiko, kita sepatutnya dikelaskan sebagai pasaran maju. Namun, ianya hanya akan berlaku jika Pendapatan Negara Kasar (PNK) kita mencapai paras klasifikasi (negara maju). Oleh sebab itu, sesetengah daripada mereka akan memegang ekuiti di pasaran kita sebagai portfolio jangka panjang. Hasil dividen adalah 3.4 peratus, antara yang tertinggi di rantau ini. Sehubungan dengan itu kita perlu membangunkan pasaran modal Malaysia supaya lebih kukuh dan mempunyai kepelbagaian. Kepelbagaian bermaksud kita mempunyai senarai menu yang panjang untuk mereka membuat pilihan.

Sebagai contoh, di sektor perbankan, kita mempunyai empat institusi terkemuka di ASEAN iaitu CIMB, Maybank, Public Bank, dan juga RHB. Kita juga mempunyai institusi terkemuka di sektor perladangan, minyak dan gas dan lain-lain lagi. Tambahan lagi, kita mempunyai pengkhususan iaitu produk berlandaskan Syariah untuk dijual. Kita juga mempunyai produk penanda aras derivatif bertaraf dunia, kontrak hadapan minyak sawit mentah (MSM).

Kita juga membangunkan juara domestik, melakukan pengukuhan domestik dan cadangan nilai domestik yang membolehkan kita memasuki ASEAN dan berkata: Bagaimana saya memanfaatkan kekuatan untuk mengetengahkan cerita ini kepada ASEAN, Greater ASEAN.

S: Kenapa Greater ASEAN?

J: Banyak perkara penting di dalam ASEAN. Pertama, jumlah penduduk kita hanya kira-kira 30 juta orang manakala ASEAN mempunyai lebih 600 juta penduduk. Ini akan memberikan persekitaran pelaburan yang lebih stabil tambahan pula kita mempunyai cadangan nilai yang baik. Penduduk ASEAN terdiri daripada golongan muda yang kebanyakannya berpendapatan rendah. Kita patut merebut peluang untuk membiasakan mereka dengan produk dan perkhidmatan kita. Saya bersetuju dengan anda tetapi ia perlu bermula dengan Malaysia dan kemudian diteruskan dengan ASEAN. Sehubungan dengan itu, kami akan terus aktif dalam usaha kerjasama dengan ASEAN.

S: Apakah nisbah penyertaan runcit dan bukan runcit?

J: Nilai Purata Harian Runcit telah berkembang dari RM393 juta ke RM456 juta dari tahun 2009 hingga September 2015. Walau begitu, peratus dagangan runcit menurun daripada 27 peratus kepada 23 peratus. Ini adalah unik. Nombor tidak berkembang dengan pesat dari segi nisbah peratusan kerana penyertaan pasaran keseluruhannya. Sebahagian besar penyertaan pasaran adalah institusi domestik. Setiap tahun, jumlah berbilion ringgit akan pergi ke Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), dan seterusnya wang ini akan masuk ke dalam pasaran di dalam jumlah tertentu. Namun, terdapat juga jumlah yang besar daripada dana asing dan bahagian ketiga barulah bahagian runcit. Jadi, jika anda mahu menganalisis runcit, kita perlu keluarkan bahagian runcit dan lihat pertumbuhannya kerana jumlahnya akan menjadi separuh oleh pertumbuhan dalam institusi domestik dan asing kerana jumlah dagangan mereka besar, sekali masuk RM100 juta, kalau runcit hanya beli satu lot. Jadi, saya lebih tumpukan kepada jumlah akaun dibuka dan ini menunjukkan ada pertumbuhan.

S: Berapa jumlah akaun Sistem Depositori Pusat (CDS)?

J: Kini ia berjumlah 2.47 juta. Ia lebih rendah daripada jumlah awalnya kerana kami telah mengemas kini data dengan tidak mengambil kira akaun tidak aktif. Bila berbuat demikian, jumlah menjadi lebih kecil tetapi yang penting adalah akaun yang aktif.

S: Adakah bursa masih pasaran profesional?

J: Ya... kami mempunyai ekosistem yang membuatkan pasaran kita stabil. Jadi, saya fikir kebanyakan pasaran, ini adalah ruang pasaran yang anda mahukan. Dengan mengambil contoh pasaran baharu muncul seperti Vietnam, Filipina, anda akan melihat aliran pasaran seperti yang dicatatkan kita dalam tahun 1980-1990an. Jika anda kembali kepada ketika itu tanpa ekosistem yang betul, penilaian sebenar tidak akan diperoleh, anda akan berdagang tetapi harga dagangan tidak dapat mencari nilai sebenar. Saya rasa nisbah spekulasi adalah tinggi.

Dengan ekosistem yang mempunyai persekitaran yang lebih berinstitusi yang mana sebenarnya dagangan lebih kepada asas. Kemudian, kita mempunyai institusi asing yang bukan hanya melihat kepada statistik tetapi juga faktor bursa atau pelaburan seperti tadbir urus, kemapanan dan dana etika. Dalam konteks kita ialah ESG yang bersamaan dengan Syariah. Kita juga mempunyai cabaran berbeza kerana bahagian runcit untuk sebuah negara kecil tidak boleh mencabar perkara itu dalam keadaan tertentu. Malah menjadi lebih buruk lagi, bahagian runcit kita sudah diinstitusikan oleh banyak organisasi seperti Permodalan Nasional Bhd (PNB), Tabung Haji dan unit amanah. Ini menjadi cabaran yang mahu saya ketengahkan kepada pelabur awam. Anda kini berkembang, dan meningkat dari segi sofistikated, pengetahuan dan pengalaman, kenapa anda tidak melabur sendiri saja daripada membayar yuran. Itu adalah dilema bahagian runcit, tetapi ekosistem adalah sangat penting, dan kita sudah mengembangkannya.

S: Bagaimana dengan prestasi syarikat China yang disenaraikan di sini (Bursa Malaysia)?

J: Saya rasa angka terakhir, hanya satu yang diniagakan positif, dan kini saya rasa semuanya negatif. Prestasi ini bukan sesuatu yang unik kepada Malaysia tetapi juga di negara lain. Cabaran sebenarnya ialah kualiti dan cadangan nilai yang baik.

S: Apakah pelan anda untuk menarik lebih ramai pelabur muda?

J: Kami mempunyai banyak program untuk menarik lebih ramai pelabur muda. Untuk menarik golongan muda senang saja, kita perlu melakukan banyak aktiviti riadah yang mempunyai unsur pembelajaran contohnya macam mana hendak melabur. Apa yang penting, kita perlu mendekatkan diri dengan golongan muda ini.

S: Bagaimana dengan pasaran ACE?

J: Pasaran ACE sudah mencatatkan kemajuan walaupun pada permulaannya agak perlahan.

S: Berapa syarikat tujuan khas pengambilalihan (SPAC) kini?

J: Lima... satu dalam perancangan ialah dalam penjagaan kesihatan.

S: Bagaimana dengan prospek tawaran awam permulaan (IPO) tahun depan?

J: Itu tidak boleh cakap... sememangnya sangat mencabar. Aktiviti meraih dana terbahagi kepada dua iaitu yang pertama ialah IPO dan kedua dari pasaran sekunder. Pasaran sekunder terus kukuh. Secara keseluruhan, fungsi bursa sebagai tempat meraih dana terus kekal dengan lebih RM20 billion dana diraih sejak 2013 hingga tahun ini daripada pasaran sekunder. Bahagian IPO sangat mencabar. Namun, pasaran derivatif membantu pasaran ekuiti. Pasaran ekuiti mengekalkan pertumbuhan tetapi tidak mencatatkan peningkatan ketara seperti tahun sebelumya. Pasaran derivatif terus berkembang berikutan turun naik tidak menentu harga MSM dan pasaran saham kerana kami mempunyai dua produk utama iaitu MSM dan KLCI.

Produk berlandaskan Syariah juga membantu dengan berkembang secara ketara. Kami menerima anugerah untuk platform Islam dan juga untuk derivatif. Kami mahu menjadi terkenal pada peringkat serantau.

S: Macam mana dengan kecairan dalam pasaran?

J: Kecairan... kita perlu ada kecairan. Jika anda mahu pasaran aktif dan mahu memasuki pasaran, perkara utama yang perlu ialah mencari nilai sebenar yang mana ia perlu dilakukan menerusi apungan bebas.

Halaju wujud bila terdapat apungan bebas. Anda tidak boleh ada halaju tanpa ada kecairan. Apa yang penting adalah apungan bebas.

Berita Harian X