Jumaat, 5 Februari 2016 | 10:47pm

Individu aib gambar pemimpin negara berdepan tindakan

TUARAN 14 March 2015. (KKM627R, KKB626Q & KKS366S) Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Noor Rashid Ibrahim pada Majlis Perasmian Penutupan Program Lembayung Hidayah Saudara Baru Siri.2/2015 Zon Sabah di Pusat Latihan RELA Tuaran.STR/Lano Lan

PETALING JAYA: Individu yang menyebar atau mengaibkan gambar pemimpin negara bakal berdepan dengan tindakan undang-undang di bawah Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Noor Rashid Ibrahim, berkata akta berkenaan melarang pengguna media sosial menyalah guna kemudahan untuk tujuan memburukkan individu tertentu.

"Saya memberi amaran kepada pengguna media sosial yang berbuat sedemikian dengan tujuan menggunakan platform komunikasi itu bagi tujuan mengancam dan memburukkan orang lain khususnya pemimpin negara," katanya dalam sidang media sempena Kempen Keselamatan Jalan Raya Op Selamat 8/2016 di Plaza Tol Litrak di sini, hari ini.

Noor Rashid berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai karikatur badut yang memaparkan gambar Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak yang tersebar di media sosial baru-baru ini.

Beliau berkata, polis juga akan menyiasat dan mengambil tindakan terhadap pengguna laman sosial yang mengugut untuk melancarkan serangan bom di sekitar ibu negara termasuk kediaman Perdana Menteri.

Dalam perkembangan lain, beliau berkata mana-mana pihak yang mendatangkan kecederaan kepada individu lain sama ada warga tempatan atau warga asing akan dikenakan tindakan.

"Warga asing dan penduduk negara ini semuanya tertakluk kepada undang-undang, jika seseorang itu mendatangkan kecederaan sesuka hatinya tidak kira kepada kenalannya atau bukan, ia tetap menjadi satu kesalahan," katanya.

Noor Rashid berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai rakaman video berdurasi empat minit yang menunjukkan seorang warga Pakistan dipukul oleh penulis blog kontroversi 'Papagomo' yang menjadi viral di media sosial.

- BERNAMA

Berita Harian X