Khamis, 11 Februari 2016 | 4:04pm

Alat khas kesan pesalah lalu lintas, pemilik saman tertunggak

KETUA Polis Daerah Johor Bahru Selatan, Asisten Komisioner Sulaiman Salleh.

JOHOR BAHRU: Polis Diraja Malaysia (PDRM) menggunakan alat pengesan khas nombor pendaftaran kenderaan automatik bagi mengesan pesalah lalu lintas dan mereka yang mempunyai saman tertunggak, termasuk kenderaan negara jiran.

Projek perintis dilaksanakan di negeri ini dengan meletakkan tiga alat itu di pintu masuk negara di Bangunan Sultan Iskandar (BSI), di sini.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Selatan, Asisten Komisioner Sulaiman Salleh, berkata peralatan mudah alih itu juga akan digunakan dalam operasi trafik bagi mengesan pesalah lalu lintas, terutama yang mempunyai saman tertunggak.

"Selain itu, buat pertama kali juga polis akan guna sistem pembayaran kompaun dalam talian mudah alih bagi memudahkan saman lalu lintas dikeluarkan. Menerusi proses manual sebelum ini, polis ambil masa 15 hingga 20 minit untuk menahan kereta dan mengeluarkan saman.

"Menerusi peralatan baharu, proses itu hanya ambil kira-kira beberapa minit, selain saman yang dicetak di lokasi juga mempunyai maklumat lengkap pesalah, termasuk nombor pendaftaran kenderaan sebagai bukti pemandu melakukan kesalahan," katanya.

Berita Harian X