Khamis, 18 Februari 2016 | 5:51pm

Bina Darulaman sasar tanah di Perak, kediaman mampu milik

PENGARAH Urusan Kumpulan, Datuk Izham Yusoff.

KUALA LUMPUR: Syarikat pemaju hartanah Kedah, Bina Darulaman Bhd (BDB), berhasrat membeli tanah di Perak bagi tujuan pembangunan kediaman dan menumpukan projek perumahan mampu milik susulan persekitaran hartanah yang lebih suram ketika ini.

Pengarah Urusan Kumpulan, Datuk Izham Yusoff, berkata pegangan tunai syarikat sebanyak RM79.01 juta itu membolehkannya memanfaatkan persekitaran berkenaan serta mendapatkan peluang yang lebih baik.

"Berikutan keadaan pasaran itu, strategi kami tahun ini adalah bertumpu kepada usaha perumahan mampu milik yang mana kira-kira 70-80 peratus pelancaran (projek) kami berharga RM500,000 dan ke bawah," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas majlis taklimat mengenai prestasi kewangan syarikat itu bagi suku keempat, di sini, hari ini.

BDB buat kali pertama bertapak di Perak pada tahun lalu menerusi pembelian sebidang tanah seluas 3.48 hektar di Kuala Kangsar, selain tanah 19.7 hektar di Kedah yang memiliki nilai pembangunan kasar sebanyak RM475 juta.

Bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2015, keuntungan sebelum cukai BDB meningkat 20 peratus kepada RM40.77 juta daripada RM33.86 juta pada 2014, manakala pendapatan susut 26 peratus kepada RM243.3 juta daripada RM328.88 juta.

Izham menyifatkan penyusutan pendapatan itu berpunca daripada kelewatan merealisasikan jualan berikutan kredit lebih ketat.

"Permintaan hartanah di Kedah masih tinggi seperti ditunjukkan bilangan tempahan yang kami terima. Bagaimanapun, usaha merealisasikan tempahan itu kepada jualan ternyata mencabar kerana pembeli berhadapan kesukaran mendapatkan pinjaman bank.

"Jika dilihat pengalaman kami sebelum ini, usaha menjadikan tempahan kepada jualan lazimnya memakan masa tiga bulan, namun kini ia berlanjutan sehingga enam bulan lamanya," katanya.

Meskipun jualan perlahan, segmen hartanah menyumbang 45 peratus kepada pendapatan syarikat, diikuti unit jalan raya dan kuari (43 peratus), kejuruteraan dan pembinaan (10 peratus) manakala hotel dan golf (2.0 peratus). - BERNAMA

Berita Harian X