Isnin, 28 March 2016 | 1:35pm

Fenomena kenaikan aras laut menjelang 2100 bukan spekulasi

MENTERI Sumber Asli dan Alam Sekitar, Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar. - Foto Mohamad Shahril Badri Saali

KUALA LUMPUR: Fenomena peningkatan aras laut di beberapa pesisir pantai Malaysia sehingga berkemungkinan menenggelamkan beberapa kawasan sekitarnya bukan spekulasi sebaliknya adalah unjuran hasil kajian antarabangsa, persidangan Dewan Rakyat diberitahu, hari ini.

Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar, Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar, berkata kajian saintifik antarabangsa yang dibuat pada tahun 2010 itu mendapati beberapa kawasan pesisir pantai Semenanjung Malaysia akan mengalami kenaikan aras laut menjelang tahun 2100.

"Bagaimanapun kajian Institut Penyelidikan Hidraulik Kebangsaan (NAHRIM) menunjukkan bahawa peningkatan aras laut di bandar-bandar utama pesisir pantai Malaysia pada tahun 2020 tidak begitu ketara," katanya.

Beliau menjawab soalan Datuk Ikmal Abdul Aziz (BN-Tanah Merah) yang mahu kementerian menjelaskan spekulasi bahawa beberapa kawasan di sepanjang pantai Malaysia akan tenggelam disebabkan kenaikan paras laut menjelang tahun 2020 dan persediaan kementerian sekiranya kajian berkenan benar.

Mengulas lanjut, Wan Junaidi berkata mengikut kajian antarabangsa itu, kenaikan paras laut tertinggi di Semenanjung dijangka berlaku di pantai Kedah iaitu 0.52 meter, Kelantan (0.47 meter) manakala di Sarawak ialah di Pantai Miri (0.59 meter) dan di Sabah ialah di pantai Tawau (1.06 meter).

Sehubungan itu, katanya kementerian mengambil pelbagai langkah bagi mendepani cabaran berkenaan antaranya dengan menyediakan perlindungan kawasan pantai melalui langkah struktur dengan membina benteng hakisan dan tembok penahan ombak.

"Langkah tanpa struktur pula adalah seperti tanaman semula bakau, penambakan pasir pantai, memberi khidmat nasihat kepada Pihak Berkuasa Tempatan dan pemaju berkaitan dan anjakan pembangunan masa depan menjauhi garis pantai," katanya. - BERNAMA

Berita Harian X