Jumaat, 1 April 2016 | 1:04pm

Aktiviti pembuatan China mengembang kali pertama

BEIJING: aktiviti pembuatan China berkembang untuk kali pertama dalam tempoh sembilan bulan pada bulan Mac, data rasmi hari ini menunjukkan, manakala satu tinjauan swasta menunjukkan penurunan paling kecil untuk tempoh lebih setahun sebagai isyarat positif bagi ekonomi kedua terbesar dunia itu.

Indeks Pengurus Pembelian (PMI), yang menjejaki aktiviti di kilang dan bengkel, melonjak kepada 50.2 bulan lalu, angka dari Biro Perangkaan Negara (NBS) menunjukkan.

Ia adalah angka tertinggi dalam tempoh sembilan bulan dan pengembangan yang pertama sejak Jun 2015.

Keputusan itu juga mengatasi jangkaan median sebanyak 49.4 dalam kaji selidik ahli ekonomi Bloomberg News.

Bacaan di atas 50 menunjukkan pengembangan aktiviti dalam sektor penting, manakala sebarang bacaan di bawah 50 menunjukkan penguncupan.

Pelabur mengikuti rapat indeks itu sebagai petunjuk rasmi pertama untuk keadaan ekonomi negara itu setiap bulan.

Angka itu mengikuti bacaan Februari iaitu 49.0 dan penganalisis NBS, Zhao Qinghe, berkata dalam satu kenyataan berasingan bahawa PMI Mac menunjukkan "beberapa tanda-tanda positif telah mula muncul" berikutan cuti Tahun Baru Cina.

"Pengeluaran pembuatan dan pasaran memanaskan badan apabila syarikat mula bekerja selepas Festival Spring dan pembaharuan penawaran dipercepatkan."

Ekonomi China, pemandu penting untuk pengembangan global, meningkat 6.9 peratus tahun lalu, kadar paling lemah dicatatnya dalam satu perempat daripada satu abad.

Indeks Pengurus Pembelian swasta Caixin, yang meletakkan penekanan yang lebih besar kepada syarikat yang lebih kecil, mencatatkan bacaan pada 49.7, bacaan tertinggi dalam tempoh 13 bulan, kata majalah kewangan China dalam satu kenyataan bersama dengan pengumpul data Markit.

Katanya, angka itu menunjukkan "hanya kemerosotan kecil dalam sektor kesihatanr" kerana syarikat mencatatkan peningkatan dalam tempahan, walaupun permintaan luar negara yang lemah "kekal mengheret" kepada pertumbuhan.

Di sebalik peningkatan itu, penanda aras Indeks Komposit Shanghai susut 0.50 peratus dalam dagangan lewat pagi. - AFP

Kabinet Malaysia 2020

Berita Harian X