Rabu, 11 Mei 2016 | 12:12pm

Pegawai kanan Imigresen, isteri hadapi 4 tuduhan rasuah

MARZUAN (kiri) bersama isteri Norizan (belakang, baju merah) dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Ayer Keroh, hari ini atas pertuduhan menerima rasuah RM5,400 bagi membantu mendapatkan permit kerja yang sah tanpa perlu ke Jabatan Imigresen Melaka. - Foto Rasul Azli Samad

AYER KEROH: Timbalan Penolong Pengarah Imigresen Melaka dan isteri mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen, di sini, pagi ini atas empat pertuduhan rasuah bersama untuk mendapatkan permit kerja pada tahun 2014.

Tertuduh, Marzuan Sungep, 57, dan Norizan Hashim, 41, membuat pengakuan itu di hadapan Hakim Norma Ismail selepas pertuduhan dibacakan terhadap mereka.

Mereka didakwa bersama-sama menerima rasuah berjumlah RM5,400 daripada Helmida Mukhlis sebagai upah mendapatkan permit kerja yang sah dari Jabatan Imigresen Melaka.

Mereka didakwa melakukan perbuatan itu di Malim Jaya pada 13 November serta Bachang pada 14 November dan 17 November 2014.

Marzuan dan Norizan didakwa mengikut Seksyen 16(a)(A) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 dan sabit kesalahan, boleh dipenjara hingga 20 tahun dan denda tidak kurang lima kali ganda nilai suapan atau RM10,000 mengikut nilai yang lebih tinggi.

Timbalan Pendakwa Raya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Ong Cheng Hian memohon mahkamah mengenakan jaminan tinggi bagi setiap tertuduh kerana kegagalan melapor diri ke pejabat SPRM bagi membantu siasatan sejak awal tahun ini.

Norma menetapkan jaminan RM15,000 dengan dua penjamin bagi setiap tertuduh dan 13 Jun ini untuk sebutan semula kes.

Berita Harian X