Khamis, 19 Mei 2016 | 6:43pm
GRADUAN dalam pengajian bidang minyak dan gas mudah mendapat tempat dalam industri berkenaan selepas tamat pengajian. - Foto hiasan

Graduan bidang minyak, gas UCSI mudah dapat kerja

MARANG: Walaupun pembabitan pelajar tempatan dalam pengajian bidang minyak dan gas kurang menggalakkan, 99 peratus graduan daripada Universiti UCSI mudah mendapat tempat dalam industri berkenaan selepas tamat pengajian.

Koordinator Program Perniagaan dan Sains Inovasi Pengurusan Minyak & Gas UCSI, Safarina Abdul Ghani, berkata kebanyakan pelajar tempatan tidak berminat mengikuti pengajian dalam bidang berkenaan kerana kos tinggi.

"UCSI sebenarnya menyediakan kemudahan biasiswa kepada pelajar tempatan yang mendapat keputusan cemerlang dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

"Jadi tiada masalah kepada mereka untuk melanjutkan pelajaran di sini," katanya selepas Seminar Minyak dan Gas anjuran Universiti UCSI di sini, hari ini.

Beliau berkata, kebanyakan yang menuntut di UCSI adalah pelajar antarabangsa, manakala sebahagian kecil adalah pelajar tempatan.

"Pelajar luar melihat bidang ini mempunyai potensi besar dalam industri dan memilih melanjutkan pelajaran di sini.

Jadi, kita harap pelajar tempatan mengambil peluang ini sebaiknya untuk berkecimpung dalam industri minyak dan gas kerana ia industri berpotensi tinggi.

"Sebenarnya, program ini adalah program pertama di Malaysia, yang mana penuntut mempelajari ilmu dalam bidang minyak dan gas secara menyeluruh dari segi pentadbiran, perniagaan serta perspektif pengurusan.

"Program tiga tahun ini juga membabitkan pengajian di universiti dan dua bulan latihan industri bagi setiap tahun pengajian," katanya.

Safarina berkata, kurikulum itu dibentuk bagi menyediakan pelajar dengan asas perniagaan, perakaunan, sumber manusia dan ekonomi.

"Ia mendedahkan pelajar kepada kedua-dua teori dan amalan dinamik pada tahun pertama program, manakala tahun kedua serta ketiga, kursus mengenai ciri program yang disesuaikan untuk memenuhi keperluan perniagaan dan industri minyak serta gas," katanya.

Berita Harian X