Jumaat, 10 Jun 2016 | 4:46pm

Peruntukan untuk masyarakat India Kuala Kangsar

PERDANA Menteri, Datuk Seri Najib Razak hadir pada majlis perasmian padang sekolah SJKT Gandhi Memorial di Kuala Kangsar, sebentar tadi. - Foto Danial Saad

KUALA KANGSAR: Datuk Seri Najib Razak meluluskan peruntukan hampir RM1 juta bagi projek berkaitan masyarakat India di sini.

Perdana Menteri berkata, Kerajaan Persekutuan meluluskan RM750,000 kepada Indian Association Kuala Kangsar bagi membina bangunan baharu dan RM115,000 bagi membina pagar, menurap jalan serta membaik pulih tempat pembakaran mayat di tapak perkuburan India di Jalan Sultan Iskandar di sini.

"Saya juga meluluskan peruntukan RM100,000 bagi membina tembok batu setinggi enam meter di kawasan padang Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil  (SJKT) Gandhi Memorial di sini yang menghadap jalan raya, sebagai keselamatan kepada murid," katanya.

Beliau yang juga Pengerusi Barisan Nasional (BN) berucap demikian ketika merasmikan padang sekolah SJKT Gandhi Memorial di sini, sebentar tadi.

Hadir sama, Menteri Besar Perak, Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir; Menteri Pendidikan, Datuk Seri Mahdzir Khalid; Presiden MIC yang juga Menteri Kesihatan, Datuk Seri S Subramaniam dan Timbalannya yang juga Speaker Dewan Undangan Negeri Perak, Datuk Seri S K Devamany.

Turut serta, empat anak calon BN, Datin Mastura Mohd Yazid.

Najib berkata, tanah seluas 0.6 hektar bersebelahan sekolah itu dibeli oleh Kementerian Pendidikan untuk dijadikan padang sekolah berkenaan, sekali gus menunjukkan keprihatinan kerajaan terhadap SJKT.

Berita Harian X