Jumaat, 15 Julai 2016 | 7:21pm
KAMERA Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES).

Polis Perak cadang pasang AES dekat Terowong Menora

IPOH: Polis Perak mencadangkan supaya Kamera Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) dan bonggol dipasang di kawasan Kilometer 265.8, Lebuhraya Utara-Selatan (PLUS) berhampiran Terowong Menora bagi mengurangkan kadar kemalangan.

Ketua Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik, Perak Supt Wan Jamil Wan Chik, berkata ia adalah antara cara untuk mendidik orang ramai khususnya pemandu bas agar memandu mengikut had laju ditetapkan.

"Kawasan berkenaan jika dipandu laju memang boleh menyebabkan kemalangan. Dengan adanya AES diharap orang ramai akan memandu mengikut had laju yang dibenarkan," katanya kepada Bernama.

Sementara itu, Wan Jamil berkata sebanyak 1,783 kemalangan dilaporkan berlaku di seluruh Perak sepanjang Op Selamat 9/2016 yang dilaksanakan sejak 29 Jun hingga 31 Julai lepas.

Beliau berkata, daripada jumlah itu, sebanyak 36 adalah kemalangan maut yang mengakibatkan 37 kematian.

Katanya, sepanjang tempoh operasi, sebanyak 15,457 saman dikeluarkan dengan 13,301 membabitkan kesalahan memandu laju; memotong barisan (1,234) dan melanggar lampu isyarat merah 737.

"Manakala, sebanyak 135 saman dikeluarkan kerana menggunakan telefon ketika memandu dan 50 saman kerana memotong di garisan berkembar," katanya.

Wan Jamil berkata, sepanjang Op Selamat dijalankan, seramai 61 pegawai dan 457 anggota polis Perak terlibat di samping 12 pegawai dan 24 anggota trafik dari Bukit Aman.

Katanya, bagi tempoh 1 Januari hingga semalam, sebanyak 213,854 saman dikeluarkan atas pelbagai kesalahan lalu lintas di seluruh negeri Perak.

"Polis Perak akan mempertingkatkan operasi penguatkuasaan dari semasa ke semasa secara bersepadu bagi menjamin keselamatan nyawa dan harta benda pengguna jalan raya," katanya. - BERNAMA

Berita Harian X