Sabtu, 6 Ogos 2016 | 6:15pm

Kekalahan UMNO di Sepang jadi pengajaran - PM


PERDANA Menteri, Datuk Seri Najib Razak disambut penyokong ketika hadir pada majlis pelancaran serentak Mesyuarat Perwakilan UMNO Bahagian-Bahagian Seluruh Negeri Selangor, Sepang, hari ini. - Foto Fariz Iswadi Ismail

SEPANG: Kekalahan UMNO di Sepang pada Pilihanraya Umum Ke-13 (PRU-13) menjadi pengajaran bahawa perpecahan di kalangan ahli boleh memecah belahkan sokongan kepada parti.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, berkata kekalahan itu mendorong UMNO melakukan pemilihan calon dengan lebih teliti dan melalui pelbagai tapisan.

"Kesedaran inilah yang memberi kita kemenangan selesa dengan majoriti 1,919 undi pada pilihanraya kecil (PRK) Sungai Besar baru-baru ini.

"Kita harus analisis strategi kita, apa yang tidak kena ketika PRU-13 (di Sepang) dan kena pada PRK (di Sungai Besar).

"Semangat baru ini akan menjadi asas kita (UMNO) memecahkan tembok kemustahilan menguasai kembali Selangor," katanya.

Beliau, yang juga Presiden UMNO, berkata demikian jetika berucap pada majlis pelancaran serentak Mesyuarat Perwakilan UMNO Bahagian-Bahagian Seluruh Negeri Selangor, di sini hari ini.

Najib menjelaskan, pengalaman di Sepang ketika PRU-13 di mana dua pemimpin peringkat Bahagian mengambil tindakan bertanding sebagai calon bebas menunjukkan kelemahan UMNO adalah kerana perpecahan dalaman dan bukannya kerana lawan yang kuat.

Malah, katanya, sekiranya undi yang diterima dua calon bebas itu dicampur dengan undi rosak dan yang diterima calon UMNO, parti itu akan boleh kemenangan selesa.

134 dibaca
Berita Harian X