Isnin, 22 Ogos 2016 | 12:15pm

Yayasan UTP, Yayasan Peneraju peruntuk biasiswa RM14j

KUALA LUMPUR: Yayasan Peneraju Pendidikan Bumiputera (Peneraju) dan Yayasan Universiti Teknologi PETRONAS (UTP) menjalin kerjasama memperuntukkan biasiswa RM14 juta untuk 100 pelajar Bumiputera melanjutkan pelajaran.

Kerjasama strategik untuk tempoh lima tahun itu dimeterai dalam majlis menandatangani Memorandum Perjanjian (MoA) di antara Timbalan Pengerusi Yayasan UTP, Juniwati Rahmat Hussin dan Ketua Eksekutif Yayasan Peneraju Pendidikan Bumiputera (Peneraju), Raja Azura Raja Mahayuddin, sebentar tadi.

Turut hadir, Pengarah Strategi dan Perjanjian Yayasan Peneraju, Novie Tajuddin serta Setiausaha Agung Yayasan UTP, Nuraini Ismail.

Terdahulu, Raja Azura ketika menyampaikan ucaptamanya berkata, kerjasama memperuntukkan bantuan kewangan kepada Bumiputera untuk melanjutkan pelajaran di institusi pengajian tinggi adalah selaras agenda nasional dalam mewujudkan penduduk berpendapatan tinggi.

"Kita sedar Malaysia mempunyai ramai pelajar dengan potensi yang tinggi, namun mereka tidak berpeluang melanjutkan pelajaran kerana pelbagai faktor, khususnya kekangan kewangan.

"Sehubungan itu, peruntukan biasiswa seperti ini akan memberi sinar baharu kepada mereka untuk mengubah sosioekonomi keluarga ke arah masa depan yang lebih terjamin," katanya.

Yayasan Peneraju setakat ini menyediakan biasiswa kepada 10,000 penerima, iaitu 25 peratus daripada 40,000 pelajar Bumiputera dengan nilai peruntukan dana pelajaran RM206 juta menjelang tahun 2020.

Berita Harian X